Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Рим с почит към св. Йоан Рилски

Снимка: Facebook /@Българска православна църква в Рим

В навечерието на 19 октомври, когато се прекланяме пред небесния покровител на България и българските лекари св. Иван Рилски, в Българския културен институт в Рим ще се проведе кръгла маса на тема: "Свети Йоан Рилски – образец на вярата и учител на българите".

Подготвените богослужебни и културни прояви на 18 и 19 октомври, с участието на преподаватели от Богословския факултет на СУ, ще запознаят българската културна общественост във Вечния град с живота и делото на Рилския светец.


"Колегията на Катедра "Практическо богословие" има готовност да направи доклади за участие в този форум, които в последствие могат да бъдат публикувани в отделно книжно тяло, посветено на живота и дейността на свети Йоан Рилски Чудотворец", съобщава директорът на института Жана Яковлева пред БТА.

Не за пръв път сънародниците ни във Вечния град ще се преклонят пред монаха-отшелник помогнал, с Божията помощ и горещите си молитви, на много болни да възвърнат здравето си както приживе, така и след смъртта си. През 2021 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Българската православна църковна община "Свети Седмочисленици" отбеляза паметта на Рилския светец в древния храм "Сан Паоло ала Регола" в Рим. 


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Много голям интерес имаше към организираните от България медицински прегледи в Кукъс

Безплатните мултидисциплинарни прегледи, направени от български и албански медицински екипи в Кукъс привлякоха над 300 души в последните два дни на юни. Прегледите бяха отразени от основни албански медии, сред които Албанското радио и телевизия...

публикувано на 01.07.24 в 16:50
Матина Генкова-Мпофу

В света на детските книги на Матина Генкова-Мпофу

"Двата най-важни дни в живота са денят, в който си се родил, и денят, в който разбираш защо". Това гласи мисъл, приписвана на именития писател Марк Твен. Днешната събеседничка на Радио България тръгва по стъпките на любовта, които я отвеждат в друга..

публикувано на 01.07.24 в 12:40
Снимка: Българо-американска полицейска асоциация/Фейсбук

Българо-американската полицейска асоциация връчи стипендии на българи в САЩ

Стипендии в размер на 1000 щатски долара връчи Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.) на сънародниците на Ричард Георгиев и Диана Гечева. Това става ясно от публикация във Фейсбук страницата на Асоциацията, цитирана от БТА...

публикувано на 28.06.24 в 16:17