Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Рим с почит към св. Йоан Рилски

Снимка: Facebook /@Българска православна църква в Рим

В навечерието на 19 октомври, когато се прекланяме пред небесния покровител на България и българските лекари св. Иван Рилски, в Българския културен институт в Рим ще се проведе кръгла маса на тема: "Свети Йоан Рилски – образец на вярата и учител на българите".

Подготвените богослужебни и културни прояви на 18 и 19 октомври, с участието на преподаватели от Богословския факултет на СУ, ще запознаят българската културна общественост във Вечния град с живота и делото на Рилския светец.


"Колегията на Катедра "Практическо богословие" има готовност да направи доклади за участие в този форум, които в последствие могат да бъдат публикувани в отделно книжно тяло, посветено на живота и дейността на свети Йоан Рилски Чудотворец", съобщава директорът на института Жана Яковлева пред БТА.

Не за пръв път сънародниците ни във Вечния град ще се преклонят пред монаха-отшелник помогнал, с Божията помощ и горещите си молитви, на много болни да възвърнат здравето си както приживе, така и след смъртта си. През 2021 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Българската православна църковна община "Свети Седмочисленици" отбеляза паметта на Рилския светец в древния храм "Сан Паоло ала Регола" в Рим. 


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около 1000 души от Цариброд са затруднени да ходят на работа в България

Според сръбската телевизия Н1, около 1000 души от Цариброд всеки ден минават граничния пункт "Градина – Калотина“ и отиват на работа в София. Но през туристическия сезон на границата се струпват километрични колони от коли и автобуси. Царибродчани, тръгнали..

публикувано на 08.07.24 в 09:18

Доц. Раки Бело: Албанците са толерантен народ и ценят българите

Подобно на много други места по света, и в Албания българският език се изучава академично. Нашият лекторат е част от Катедрата по славянски и балкански езици на Факултета по чуждоезиково обучение в Тиранския университет, а от няколко години..

публикувано на 08.07.24 в 08:25

Двуезична брошура “Аз съм българин и вървя с народа си” за Иван Станчов излезе в Лондон

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон издаде брошурата “Аз съм българин и вървя с народа си”, посветена на своя патрон, съобщи Снежина Григорова-Мечева, директор на учебното заведение и съставител на двуезичното..

публикувано на 07.07.24 в 16:27