Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване на БАН:

Българите, съчетаващи различни роли в живота, по-лесно намират изход от кризи

Най-често срещаната емоция по време на пандемията е страх

Снимка: БГНЕС-архив

"Нямаме добри примери за управление на кризи у нас от страна на институциите. Много често опитите за справяне с последиците от кризите са свързани с усещането за неадекватни мерки и несправедливо разпределени ресурси". Твърдението е на д-р Илина Начева, ръководител на изследователски проект "Социално-психологични ефекти на кризата, породена от Ковид-19". По него от година работи екип от 9 изследователи – психолози и антрополози, които проучват три основни групи хора – работещи родители на деца до 12-годишна възраст, хора, изгубили работа или сменили работното място поради кризата и хора с хронични болести, които по един или друг начин са афектирани от всеки един от етапите на кризата. Изследването се провежда чрез онлайн допитване, в което може да участва всеки, като попълни специална анкета на страницата на проекта в социалните мрежи, а работата е финансирана от фонд "Научни изследвания" на БАН.

"Като част от научната работа проведохме 45 интервюта с представители на трите групи, които изследваме. Имаме съвсем скорошни данни и вече можем да очертаем най-общо с какви трудности се сблъскваме по време на криза" – казва гл. ас. д-р Цветелина Панчелиева от Института за изследване на населението и човека при БАН:

"Данните до момента са в две категории – първите са на база на емоциите, които изпитват хората по време на кризата, причинена от пандемията. Най-често срещаната емоция, за която говорят всички участници в интервютата е страх. Негативният емоционален фон преобладава и в трите групи. Те са с по-високи нива на тревожност, стрес, тъга, но страхът е на първо място. Това разбира се не е изненада, но ни изненадва фактът, че хората с хронични заболявания показват най-ниски нива на страх, като сравним трите групи. С най-много притеснения се оказаха родителите, и то защото са поставени в много нетипична за тях ситуация, в която трябва да съчетават професионален и личен живот 24 часа в денонощие, седем дни в седмицата и в присъствието на всички членове на семейството. На другия полюс са хронично болните хора, които имат най-ниски нива на страх заради една своя специфика и тя е – много по-голямата опитност и устойчивост на кризи. Това са хора, които са срещали доста трудности в живота си, включително и в здравен аспект. Но поради опита си хронично имат повече стратегии за справяне в кризи. Това, което тях ги притеснява е недостигът или противоречивата информация, която идва от различни канали и невъзможността да имат достъп до медикаменти, които в много от техните случаи са животоспасяващи."

Самата д-р Панчелиева, анализирайки резултатите от изследването, остава изненадана от факта, че най-добре се справят в кризата Covid-19 хората, които се идентифицират с различни области от живота. Не така е при тези, които са фокусирани само върху кариерата или само върху едно занятие в битието си.

"Българите, които успяват да съчетават идентификация, приобщаване, принадлежност към различни дейности, са тези, които всъщност успяват да се справят по-добре с пандемичната криза и по принцип с кризи в живота си" – казва д-р Панчелиева в интервю за БНР-Радио София.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС-архив, pixabay

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42