Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Еврокомисарят по сигурността отправи военни заплахи срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел отправи безпрецедентна заплаха срещу Русия в случай, че тя употреби ядрено оръжие срещу Украйна, предаде AFP.

"Ядрено нападение срещу Украйна би предизвикало ответен удар - не ядрен, но толкова мощен, че руската армия ще бъде унищожена", каза Борел при откриването на дипломатическа академия в Брюксел. Еврокомисарят подчерта, че руският президент Владимир Путин не може да си позволява да блъфира и че трябва да е ясно, че ЕС и НАТО също не блъфират. Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че евентуално използване на ядрено оръжие от Русия в Украйна ще има сериозни последствия.

Кремъл е разрешил да започне евакуация на цивилното население в Херсонска област. Цивилните, желаещи да отидат в други региони на страната, ще могат да го направят, обяви вицепремиерът Марат Хуснулин. Формално това става по молба на назначения от окупаторите губернатор на областта Владимир Салдо, съобщи първи канал на руската държавна телевизия.

Според украинските военни експерти, евакуацията потвърждава разузнавателните данни, че в района на Херсон отбраняващите се руски части се готвят за тежки градски боеве, предава агенция УНИАН.

През последната нощ продължиха руските ракетни удари срещу цивилни и военни обекти в Украйна. Властите в Киев предупредиха цивилните да са готови за нови въздушни нападения и своевременно при подаден сигнал за въздушна тревога да се евакуират в укритията.

Украински обстрел удари жилища в южния руски град Белгород и взриви склад за боеприпаси в граничния регион, съобщават руските медии. Руските блогъри отправиха критики срещу командващият на 58-а армия в Южната военна област. Ген. Михаил Зусик е хвърлил новомобилизирания от Подмосковието 15 полк от 27-а мотострелкова бригада без никаква подготовка на фронта при гр. Сватово. Още при първите боеве половината военни от полка са ранени и вече се лекуват в болници в Белгород, твърдят блогърите, като се позовават на роднините на мобилизираните.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45