Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалност Балканистика обмислят в университета в Осака

Снимка: Посолство на Република България в Япония

Споразумение за сътрудничество между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета за чужди езици на град Кобе, Япония, е подписано по време на визитата на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски проф. Анастас Герджиков в Япония, съобщи посолството на България в Страната на изгряващото слънце.

Споразумението предвижда съвместни изследвания, обмен на преподаватели, изследователи и студенти и обмен на научни издания и литература. Герджиков посети също Факултета за чужди езици на Университета Осака, където е договорено подписване на споразумение за научен и академичен обмен. Двете страни са обсъдили възможността за откриване в бъдеще на специалност „Балканистика“ в Университета Осака.

И в двата японски университета, със съдействието на Министерството на образованието и науката на България и Софийския университет $„Св. Климент Охридски“, са разкрити лекторати по български език, които се водят от командирования от България преподавател Иво Владимиров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58