Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години България – космическа държава

| обновено на 19.10.22 в 17:55
Снимка: space.bas.bg

Днес Институтът за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките отбеляза тържествено 50-годишния юбилей "България – космическа държава". В събитието участва и президентът Румен Радев. Той подчерта, че разчита на експертността на института за изграждането на Национален космически център за наблюдение, координация и управление. 

Проектът беше предложен от президентската институция при обсъждането на Плана за възстановяване и развитие и за него ЕК е одобрила финансиране.

На 1 декември 1972 година в космоса е изпратена първата българска научна апаратура Прибор-1 (П-1), създадена от български учени и специалисти. Благодарение на данните, които тя изпраща към Земята, България е призната за космическа държава. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещото време продължава

Във вторник , 25 юни, преди обед ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици...

публикувано на 24.06.24 в 19:40

БДЖ планира електронни устройства за покупка на билети във влаковете

Започва поетапно оборудване на влаковете с електронни устройства за продажба на билети, съобщи управителят на "БДЖ - Пътнически превози" Венцислав Славков, цитиран от Министерството на транспорта. Такива устройства вече работят пилотно по..

публикувано на 24.06.24 в 17:20
Невяна Филева от сдружение „Енерджи“

Около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненско

През изминаващата учебна година около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненска област, съобщиха от сдружение "Енерджи", което е част от Общностния център за закрила и включване на бежанци в крайморския град. В..

публикувано на 24.06.24 в 14:29