Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Груев, Канада: Има проблем с демокрацията в България

Основната разделителна линия в този парламент е войната в Украйна, посочи политологът в интервю за Радио България

Снимка: Ева Копанкова-Златева

"Пандемията с Covid-19 съпоставена с една много странна война, която започна февруари тази година, доведе до много по-различен политически дискурс в страната, който няма как да бъде отминат. В момента имам чувството, че сред българския политически елит се води много странен, гротескен конкурс кой ще бъде най-големият евроатлантик" – така политологът от университета в Отава проф. Ивайло Груев обобщи политическия климат в България. От последното си гостуване в Радио България преди година той забелязва и още едно негативно развитие:

"Последните избори съвсем категорично показаха, че ние имаме проблем с демокрацията в България. Ако 39 % от гласоподавателите в страната предпочитат да упражнят своето право на глас, а близо 61 % отказват да направят този акт на политическа активност – това не говори добре за здравословния статус на демокрацията в България. Струва ми се, че социалният контракт в голяма степен е ерозирал. Какво имам предвид? Наскоро мина една информация, свързана с ужасните всекидневни катастрофи, причинени от шофьори, употребили наркотици – 20 % от населението, предимно сред младите – това е изключително сериозна епидемия. Кои са социалните, икономическите, пък и политическите фактори довели до тази експлозия на наркоманията – това като че ли не се говори много."

Според проф. Груев голяма част от политиците в страната ни не си дават сметка какво всъщност представлява конфликтът в Украйна.

"Имах удоволствието преди десетина години да се видя лично с един от влиятелните геополитици, не само в САЩ – проф. Джон Миршаймер, и ще цитирам какво казва той по отношение на конфликта в Украйна: "Войната в Украйна е най-опасният международен конфликт след кубинската криза през 1962 г. Западът, и основно Америка е отговорна за кризата, която започна през февруари 2014 година. Сега тя се превърна във война, която не само заплашва да унищожи Украйна, но има и потенциала да ескалира в ядрена война между Русия и НАТО". Да, вероятно много евроатлантици както в България, така и извън страната не биха били много доволни от този анализ, но ако подобни анонси идват от хора с такъв ранг, както и от небезизвестния Хенри Кисинджър, мисля, че ние трябва да се вслушваме малко по-внимателно в това, за което те се опитват да ни предупредят."

Проф. Ивайло Груев повече от три десетилетия живее в Канада, но следи изкъсо политическия дискурс в родината, затова и анализът на политическите послания от първия ден на 48-ото Народно събрание го води до заключението, че анонсите на политическите партии са очертали ясни разделителни линии:

“Основната разделителна линия в този парламент не е как ще бъде подпомаган българският малък бизнес или как хората ще могат да си плащат сметките. Основната разделителна линия категорично е войната в Украйна. Въпреки огромният натиск, естествено идващ от страна на САЩ, тъй като ние като страна в източния фланг на НАТО трябва да имаме стабилно, предвидимо правителство. Аз се страхувам да правя прогнози за жизнеспособността на 48-ия парламент именно поради факта, че ние се намираме в една изключително напрегната геополитическа ситуация.“

И в тази сложна ситуация, когато политиците едва ли ще успеят да изпълнят поръчката на избирателя за консолидация и диалог, за да може страната ни да преодолее многопосочните кризи, проф. Груев напомни силата на гражданското общество:

"Историята ни е пълна с примери, според които начините за промяна на политическото статукво са два – първият фактор е външният и геополитическата ситуация, която се мени като един ветропоказател. И вторият, който е автентичен опит за промяна на политическото, социалното и икономическо състояние на страната – това е импулс, който идва отвътре, от гражданското общество. Една от изключителните добродетели според християнската религия е търпимостта и смирението, но в някои случаи това не се явява като добродетел. Особено когато ние се намираме в една изключително тежка не само икономическа и геополитическа, но и демографска криза. Ние сме най-бързо изчезващият народ, не на Балканите, не в Европа, а в целия свят – от 193 държави ние се топим най-бързо. Ако не се събудим, ние просто ще изчезнем."

Снимки: Ева Копанкова-Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34