Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Взривове разтърсиха украинския град Харков

Снимка: depositphotos.com

Тази сутрин в Харков са чути поредица от взривове, информира БТА. За тях са съобщили губернаторът на Харковска област Олег Синегубов и кметът на града Игор Терехов. По предварителна информация е уцелена сграда, разположена на територията на едно от харковските предприятия, има разрушения, но засега няма информация за пострадали, е написал в Телеграм Терехов. 

През последните седмици руските сили засилиха атаките си срещу Украйна, като главната им цел са инфраструктурни обекти от стратегическо значение. По информация на САЩ, ирански военни се намират в Крим и подкрепят пряко руските нападения с дронове срещу инфраструктурата. По този повод Великобритания наложи санкции на трима ирански военни и на иранско предприятие производител на отбранителна техника заради подозрения, че са замесени в доставката на бойни дронове на Русия. 

Русия пък съобщи, че доставяните на Украйна модерни оръжия от западните страни се разпродават на черния пазар, а след това отиват в ръцете на екстремистки и престъпни групи в Близкия изток, Централна Африка и Азия. 

Още през юни, генералният секретар на Интерпол Юрген Щок заяви, че някои от оръжията за Украйна ще се окажат в ръцете на организирани престъпни групи. Европол предупреди, че разпространението на огнестрелни оръжия и взривни вещества в Украйна е възможно да доведе до увеличаване на трафика на боеприпаси в ЕС по установени контрабандни маршрути или чрез онлайн платформи. Тази заплаха може да стане още по-голяма след края на войната, добави агенцията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39