Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Взривове разтърсиха украинския град Харков

Снимка: depositphotos.com

Тази сутрин в Харков са чути поредица от взривове, информира БТА. За тях са съобщили губернаторът на Харковска област Олег Синегубов и кметът на града Игор Терехов. По предварителна информация е уцелена сграда, разположена на територията на едно от харковските предприятия, има разрушения, но засега няма информация за пострадали, е написал в Телеграм Терехов. 

През последните седмици руските сили засилиха атаките си срещу Украйна, като главната им цел са инфраструктурни обекти от стратегическо значение. По информация на САЩ, ирански военни се намират в Крим и подкрепят пряко руските нападения с дронове срещу инфраструктурата. По този повод Великобритания наложи санкции на трима ирански военни и на иранско предприятие производител на отбранителна техника заради подозрения, че са замесени в доставката на бойни дронове на Русия. 

Русия пък съобщи, че доставяните на Украйна модерни оръжия от западните страни се разпродават на черния пазар, а след това отиват в ръцете на екстремистки и престъпни групи в Близкия изток, Централна Африка и Азия. 

Още през юни, генералният секретар на Интерпол Юрген Щок заяви, че някои от оръжията за Украйна ще се окажат в ръцете на организирани престъпни групи. Европол предупреди, че разпространението на огнестрелни оръжия и взривни вещества в Украйна е възможно да доведе до увеличаване на трафика на боеприпаси в ЕС по установени контрабандни маршрути или чрез онлайн платформи. Тази заплаха може да стане още по-голяма след края на войната, добави агенцията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Космополитен технологичен хъб и един от най-оживените европейски градове – и Vogue възпя прелестите на София

София отново попадна в светлините на прожекторите. Обширна статия на списание Vogue хвърля светлина върху динамичното развитие и уникалния й чар, определяйки я като "най-оживения град в Европа в момента". Българската столица успява да съчетае успешно..

публикувано на 09.09.24 в 11:10
Българският щанд на International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2023.

Три български общини се включват в международното туристическо изложение в Париж

Поморие, Варна и София ще представят страната ни на българския щанд по време на международното туристическо изложение International French Travel Market (IFTM) TopResa 2024, с още пет туристически фирми. Българското участие на форума, който ще се..

публикувано на 09.09.24 в 08:30

БЧК и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец провеждат съвместно учение

Над сто участници в доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец ще се включат от днес до 13 сепетември в националното..

публикувано на 09.09.24 в 07:00