Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три четвърти от износа на България за Украйна са горива

Снимка: архив

Данните на НСИ за българския износ към август показват, че Украйна се изкачва от осмо на трето място сред търговските ни партньори извън ЕС, измествайки САЩ, съобщава "Капитал". На годишна база експортът към Украйна е нараснал с над 130% и достига 1.196 млрд. лв. Скокът се дължи главно на износа на горива, и по-конкретно на газьол. През първите осем месеца в парично изражение износът на газьол е нараснал от 1.5 млн. лв. през 2021 г. до близо 700 млн. лв. през тази. Ръстът се дължи както на по-голямото количество, така и на по-високите цени. Различните видове горива заемат почти три четвърти от износа към Украйна през първите осем месеца на 2022 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма активни пожари в страната, следи се обстановката по границата с Гърция

Няма действащи пожари в страната, съобщиха от вътрешно министерство. Пожарът в ямболските села Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Във вторник ще се направи обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 11:49

Село Гомотарци пази жива паметта и традициите във винопроизводството, но има и немалко проблеми

Видинското село Гомотарци има странна история. Някога е било на друго място, на километри от сегашното. След като страшна чума поразила голяма част от жителите му, оцелелите решили да изгорят къщите си и да търсят ново място за заселване. Избрали..

публикувано на 23.07.24 в 09:35

Българо-сръбски кулинарен проект популяризира "Вкусът на Стара планина"

За кулинарно вдъхновение може да служи видео готварска книга, представяща 50 традиционни рецепти от старопланинските гранични райони в България и Сърбия. Гастрономията на Стара планина е характерна с използването на малък брой съставки, за да се създаде..

публикувано на 23.07.24 в 09:01