Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Гусейнова – един български будител в Азербайджан

4
Снимка: Десислава Семковска

Република България и Република Азербайджан установяват дипломатически отношения преди 30 години, но макар “земята на огъня”да е само на 3 часа и 10 минути път със самолет, тя остава малко позната за българите. Нашите сънародници там обаче никога не са губили връзка с прародината си, а основна заслуга за това има Мария Гусейнова – сърцето на българската общност в Азербайджан.

“Българите в Азербайджан съхраняват своя език, традициии обичаи – казва събеседничката ни. – Всеки народ има своите особености и е уникален. Има обаче общи черти, които са присъщи както на българите, така и на азербайджанския народ: те са гостоприемни, много патриотични, уважават старшото поколение. В България обичат народните песни, такива се предават от поколение на поколение и в Азербайджан” – споделя наблюденията си Мария Гусейнова.

По последни данни в Азербайджан живеят 278 българи. Предците на Мария се преселват там от град Панагюрище в началото на ХХ век. Израснала с българските песни и култура, Мария Гусейнова предава обичта си към България на своите деца и внуци.

Това сигурно е в кръвта – любовта към България, любовта към българските обичаи, българското. Мнозина се учудват как толкова далеч съхранихме езика, макар да е стар български диалект А езикът се предава непроизволно. Баба ми приказваше с нас само на български, майка ми и баща ми бяха българи. В семейството ми дори се съхранява одеялцe, коeто баба ми донесе от България. Изписаха ме от родилния дом в него. Моите деца четяха Иван Вазов, Христо Ботев. Така се формира отношението и любовта към историята на България” – разказва Мария.

През 2005 г. г-жа Гусейнова сбъдва своя отдавнашна мечта: да обедини двете близки за нея родини. Тя създава Обществено сдружение “Подкрепа за развитието на азербайджанско-българската дружба”. През същата година започва да излиза и списание “Акорд” на български език, което се разпространява в Азербайджан, България и Украйна. Неотдавна Мария представи в България новия си проект “Популяризиране на национално-духовните ценности на Азербайджан в България и международните организации".

“Когато през 2005 г. за първи път бях в България, почувствах, че има много малко информация за Азербайджан, но сега и нашите медии, и нашите държавни структури правят много, за да запознаят българите с тази държава. Посетих Изпълнителната агенция за българите в чужбина, президентството, Софийския университет. И помолих да ме подкрепят да открием в България Къща на Азербайджан, защото и ние, и посланикът искаме да популяризираме историята, продукцията на Азербайджан, да развиваме туризма. Иска ми се и аз да имам поне малък принос в укрепването и развитието на азербайджанско-българското приятелство. Моята работа, моят живот днес е насочен именно към тази цел. Благодаря на всички българи, на цяла България за това, че помните, за това, че се отнасяте така към нас” – с тези топли думи завърши интервюто си за Радио България Мария Гусейнова.

Снимки: Десислава Семковска, Център за азербайджански език и култура в Софийски университет "Св. Климент Охридски"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34