Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настройваме се на зимно часово време

Снимка: pixabay

България се връща към астрономическото или зимното часово време на 30 октомври 2022 г., в 4:00 часа сутринта. Затова, когато настройвате часовниците си, следва да ги върнете с един час назад (примерно 08:00 става 07:00). Промяната на часовото време означава, че на тази дата денонощието ще бъде с един час по-дълго, но пък отсега нататък ще се стъмва по-рано и денят ни ще е все по-кратък. Напомняме, че всички модерни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници правят часовата корекция автоматично. Но за часовниците със стрелки е нужна ръчна намеса.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение корекциите за редуване на лятно с астрономическо часово време да бъдат преустановени, но решението се отложи за неопределен срок. България още не е решила дали ще остане целогодишно на лятно или на зимно астрономическо часово време.

За първи път лятното часово време в България е въведено на 1 април 1979 г. Корекцията се използва в много държави по света, тъй като в онзи период е изчислено, че по този начин се спестяват разходи за осветление чрез увеличено използване на дневна светлина. Но в настоящия момент потенциалната икономия на разходи се поставя под съмнение. Отчита се и дискомфортът, който част от населението изпитва заради часовата промяна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жертвите на домашно насилие нарастват с 84,9% за една година

През 2023 г. повече хора са били подложени на домашно насилие спрямо предходната година, показва анализ, направен в проект на Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за периода 2024-2026 г. Пострадали са общо 2211 души – от..

публикувано на 03.08.24 в 09:56

Наднорменото тегло е проблем, на който може да се намери решение

"Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите. Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора, но дали това е така" - казва Десислава Христозова, която е автор на книга за проблемите..

публикувано на 03.08.24 в 09:35
Седете рилски езера планина Рила

Честваме най-високата българска планина - Рила

На 3 и 4 август отбелязваме ежегодния Празник на Рила планина. Той води началото си от 1925 година и се чества в първите дни на август. Всяка година в тези дни по красивите рилски склонове се събират хиляди любители на планината от страната и..

публикувано на 03.08.24 в 09:15