Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настройваме се на зимно часово време

Снимка: pixabay

България се връща към астрономическото или зимното часово време на 30 октомври 2022 г., в 4:00 часа сутринта. Затова, когато настройвате часовниците си, следва да ги върнете с един час назад (примерно 08:00 става 07:00). Промяната на часовото време означава, че на тази дата денонощието ще бъде с един час по-дълго, но пък отсега нататък ще се стъмва по-рано и денят ни ще е все по-кратък. Напомняме, че всички модерни компютри, телефони, смартфони и електронни часовници правят часовата корекция автоматично. Но за часовниците със стрелки е нужна ръчна намеса.

През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение корекциите за редуване на лятно с астрономическо часово време да бъдат преустановени, но решението се отложи за неопределен срок. България още не е решила дали ще остане целогодишно на лятно или на зимно астрономическо часово време.

За първи път лятното часово време в България е въведено на 1 април 1979 г. Корекцията се използва в много държави по света, тъй като в онзи период е изчислено, че по този начин се спестяват разходи за осветление чрез увеличено използване на дневна светлина. Но в настоящия момент потенциалната икономия на разходи се поставя под съмнение. Отчита се и дискомфортът, който част от населението изпитва заради часовата промяна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00