Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Търговище отново пее и танцува

Снимка: Facebook/Мисионис пее и танцува

Около 700 деца и юноши от цяла България ще се включат в Седмото издание на фолклорния фестивал "Мисионис пее и танцува" в Търговище.

Събитието се провежда в два последователни дни – на 29 и 30 октомври. Жури и публика имат възможност да се насладят на над 240 различни изпълнения. "С всяка следваща година броят на участниците се увеличава. Поради интереса, догодина фестивалът ще бъде тридневен", каза за БТА Стамен Стаменов, организатор на форума.

Целта на фестивала е популяризиране на българския фолклор, обогатяване на песенното и танцовото творчество и усъвършенстване на изпълнителското майсторство на децата, твърдят организаторите.

Юношите участват в 5 различни раздела - вокални групи, индивидуални изпълнители, "С песните на Стоян Радев", детско юношески танцови състави и инструменталисти. А изпълненията им ще бъдат оценявани от квалифицирано жури от утвърдени специалисти в областта на българския танцов, музикален и певчески фолклор.


БНР подкасти:

Още от категорията

След дълго затишие "Сурва" отново се готви да превземе Перник

"Сурва" пристига! След тригодишно прекъсване заради пандемията, кукери, чауши, арапи, бабугери и други чудновати персонажи отново с гръм и трясък ще гонят злите сили. Дългоочакваният фестивал на маскарадните игри ще се проведе от 27 до 29 януари в..

публикувано на 27.01.23 в 05:45

Какво ново през 2023 г. в единствения у нас етнографски музей на открито "Етъра"?

Календарът на единствения у нас етнографски музей на открито "Етъра" през 2023-та е наситен с поредица от изложби, демонстрации, фестивали и всякакви изяви, свързани с фолклора, занаятите и етнографията. Освен традиционните събития, пресъздаващи..

публикувано на 23.01.23 в 11:03
Атанас Атанасов

Сладък като ябълка, сочен като … зряла круша – за особеностите на реселешкия воден лук

Освен с красивата си природа, Реселец е известно и с особен сорт лук, който се отглежда само и единствено в района на селото, разположено сред красиви каньони и скални образувания. В тази част на българския Северозапад лукът е господар на..

публикувано на 17.01.23 в 11:10