Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговище отново пее и танцува

Снимка: Facebook/Мисионис пее и танцува

Около 700 деца и юноши от цяла България ще се включат в Седмото издание на фолклорния фестивал "Мисионис пее и танцува" в Търговище.

Събитието се провежда в два последователни дни – на 29 и 30 октомври. Жури и публика имат възможност да се насладят на над 240 различни изпълнения. "С всяка следваща година броят на участниците се увеличава. Поради интереса, догодина фестивалът ще бъде тридневен", каза за БТА Стамен Стаменов, организатор на форума.

Целта на фестивала е популяризиране на българския фолклор, обогатяване на песенното и танцовото творчество и усъвършенстване на изпълнителското майсторство на децата, твърдят организаторите.

Юношите участват в 5 различни раздела - вокални групи, индивидуални изпълнители, "С песните на Стоян Радев", детско юношески танцови състави и инструменталисти. А изпълненията им ще бъдат оценявани от квалифицирано жури от утвърдени специалисти в областта на българския танцов, музикален и певчески фолклор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Естер Вилемс – хореограф от Хага: Душата на българина е кодирана в танците

Хага, град в Южната част на Нидерландия, административен център и място, където живее и работи кралицата… Едва ли някой свързва този град с българския фолклор и традиции. Факт е обаче, че в Хага интересът към българските хора, ръченици и въобще..

публикувано на 04.07.24 в 13:55

И български ритми звучаха на детски фолклорен фестивал в Марибор

Детско-юношеският танцов ансамбъл "Средец" от София представи българския фолклор на 25-ия Международен детски фолклорен фестивал "ФолкАрт" в Марибор, съобщават от посолството ни в Словения. Детското събитие е част от 32-ото издание на Летния..

публикувано на 28.06.24 в 14:11

"На армане с тъпане" - с магията на хорото в Разлог

На 28 и 29 юни град Разлог, област Благоевград, ни пренася в магията на българския фолклор. В тези дни на централния площад "Преображение" ще се проведе XIII Фестивал на традиционните хора "На армане с тъпане". Събитието се открива тази вечер от 19..

публикувано на 28.06.24 в 09:10