Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители зад граница обсъждат стандартите за изучаване на български език

Facebook /@galina.ivanovakoumbarou

Учители и училищни ръководители от български неделни училища в различни страни обменят мнения и опит по въпросите за преподаване на български език сред децата, родени зад граница и израстващи в двуезична среда. Това се случва в рамките на тридневна научно-практическа конференция "Българските училища в чужбина – лаборатории за създаване на стандарти по български език като втори/чужд език за деца и младежи", която се провежда в Рим до 28 октомври. Организатор на събитието е културна асоциация "Паралел 43" в Рим с президент Венета Ненкова.

"В конференцията ще участват почти 90 души. Това са хора на много високо ниво в българското образование. Освен представителни на българските училища в чужбина, не само от Европа, но и от САЩ, в конференцията ще участват представители на Министерство на образованието и на българските университети", поясни тя пред БНР в навечерието на форума.


В първия ден от срещата участниците бяха приветствани от българския посланик в Италия Н.Пр.Тодор Стоянов, а също от Наталия Михалевска – ръководител на дирекция "Образование на българите зад граници и училищна мрежа" в МОН, от Ирина Владикова – председател на УС на АБУЧ и Райна Манджукова, директор на Изпълнителната Агенция за българите в чужбина.

"С голяма надежда сме, че ще се създадат адекватни програми, помагала и система за обучение за децата, които не говорят български език.Най- важният акцент през първия ден на конференцията беше изготвянето на нови учебни стандарти, програми и методики за обучение“ – сподели във Фейсбук Галина Иванова-Кумбару, директор и преподавател по български език и литература в Българско училище "Кирил и Методий" в Никозия.


Изчистване на терминологията, изготвяне на стандарт за българския език с фокус деца и юноши, както и програми за обучение по български и създаване на литературни текстове по нивата на Общата Европейска Езикова Рамка (ОЕЕР) за учащите български език като втори или чужд – това са били акцентите в първия ден от кръглата маса в Рим, научаваме от Росица Байрактарски. Днес работната среща продължава.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Facebook /@galina.ivanovakoumbarou

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература”. Целта е да бъдат изработени електронни ресурси със съдействието на българското училище “Асен и..

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10