Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Проруски настроеният Милорад Додик е новият президент на Република Сръбска

Милорад Додик

Доскорошният сръбски член на президентството на Босна и Херцеговина Милорад Додик е новият президент на Република Сръбска. Това обяви Централната избирателна комисия на Босна и Херцеговина след повторно преброяване на гласовете на избирателите. Додик е поддръжник на идеята за автономна Република Сръбска. Ще дойде ден, когато Република Сръбска ще се отдели от Босна и Херцеговина, обяви той пред граждани. Повторното преброяване след изборите на 2 октомври беше поискано от опозицията заради подозрения в манипулации. В същото време хиляди излязоха на улицата в подкрепа на Додик, сред тях беше и сръбският режисьор Емир Кустурица. "Можете да разчитате на подкрепата на Сърбия" - така президентът на Сърбия Александър Вучич поздрави новия президент на Република Сръбска.

Додик, който е бил президент и в периода 2010 - 2018 г., е известен с проруските си настроения. "Конфликтът в Украйна е пряко следствие от разширяването на алианса на Изток, а реалната цел е Русия, нейното старателно възпиране и, в крайна сметка, унищожаване", казва Додик в интервю за "Российская газета", публикувано на 27.10.2022 г.

Заради проблем със сигурността, вицепремиерът на Косово не отиде на форум по сигурността в Белград

Бесник Бислими

Вицепремиерът на Косово Бесник Бислими не е бил допуснат да участва на живо в международен форум по сигурността в Белград. Това е сигнал, че Сърбия не е готова за нормализиране на отношенията между двете държави, обяви при връщането си на граничния пункт Мердаре пред журналисти косовският вицепремиер и главен преговарящ в диалога Прищина – Белград. По думите му, той е бил спрян на 85 км от Белград и помолен да се върне, тъй като не може да се гарантира сигурността му. Според Бислими да е компрометирана сигурността на форум по сигурността звучи абсурдно. Той смята, че е бил спрян, защото сръбските власти не са искали да се чуе косовската гледна точка. Въпреки това Бислими е заявил, че ще участва в събитието онлайн, съобщава kosovapress.com.

Еманюел Жофре: Разширяването на ЕС е инвестиция в сигурността


Руската агресия не само поставя под въпрос европейската сигурност, но и целия международен ред. Политиката на разширяване на ЕС днес, повече от всичко друго, е стратегическа инвестиция в дългосрочната сигурност, стабилност и прогрес на европейския континент. Това смята посланикът на ЕС в Сърбия Еманюел Жофре, предаде blic.rs. Според него страните от Западните Балкани трябва да се възползват от момента за напредък по европейския им път. "Виждаме ги като бъдещи членове и затова се опитваме да включим региона в някои от най-важните ни инициативи, като зеленият преход и платформата за съвместни газови доставки", каза Жофре.

Ердоган и Столтенберг се срещат в Истанбул на 4 ноември


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещнат в Истанбул на 4 ноември, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер, позовавайки се на източници от турското президентство. Според източниците на срещата ще бъдат разгледани въпроси, свързани с НАТО, варианти за разрешаването на украинската криза и възможността за удължаване на срока на действие на споразумението за износ на зърно от украински пристанища.

Столтенберг заяви тази седмица, че планира да обсъди с турското ръководство въпроса за присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса.

Гърция въвежда фиксирани цени за потребителската кошница


Парламентът на Гърция фиксира цените на 50 стоки от т.нар. потребителска кошница за супермаркетите. Цените на тези продукти трябва да останат непроменени или повишението им да бъде минимално. Решението е взето с подкрепата на управляващата Нова демокрация и опозиционната ПАСОК, съобщават гръцките медии. Всеки магазин с годишна печалба над 90 милиона евро ще трябва да изготви списък от продукти, "необходими за достоен живот", чиято цена ще бъде запазена приемлива. Според гръцките медии мярката ще се въведе още идната седмица, но тя няма да е задължителна за по-малките магазини, съобщава БНР "Хоризонт".

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: apnews.com, rtv.rs, star.com.tr, reuters.com, trendsresearch.org


Още от категорията

Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 27.06.24 в 08:34
Георги Паничерски при награждаването му с орден „Мадарски конник“ първа степен през 2021 г.

Закрива се почетното консулство в Монреал

Министерският съвет реши да бъде закрито почетното консулството на България в Монреал, провинция Квебек на Канада. Консулският окръг се закрива по молба на досегашния почетен консул Георги Паничерски, който е поискал да бъде освободен от..

публикувано на 26.06.24 в 21:30

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40