Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Истанбул чества Деня на народните будители

В българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул имаше тържество за Деня на народните будители. Честването се проведе на 30 октомври в Екзархийския комплекс, където се помещава и неделното училище, като започна с изпълнение на химна в прослава на народните будители. 

В приветственото си слово директорката на училището Невин Ачикбашиева подчерта, че “надали има друга държава в света като България, която има в своя календар ден за прослава чрез химни и тържествени слова на сеятелите на просвета и култура какъвто е Първи ноември“. Учениците изпълниха богата програма от стихове и песни, посветени на видни възрожденци – Паисий Хилендарски, Добри Чинтулов, Патриарха на българската литература Иван Вазов и други. Децата също така изпълниха откъси от техни произведения.

Събитието се организира със съдействието на българското Генерално консулство в Истанбул и общността на българите с председател Васил Лиязе. Тържеството бе масово посетено от родители и близки на децата, както и от българите от общността в Истанбул




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското неделно училище “Канев” в Брамптън празнува 20 г. от основаването си

Българското неделно училище “Канев” в Брамптън, Канада, ще отбележи 20-годишнината от създаването си на 26 октомври – Димитровден, в концертната зала на Българската източноправославна църква “Св. Димитър” в града. “ В деня на нашата годишнина ще..

публикувано на 13.10.24 в 16:26

Групата “Вито хоро” ще танцува на Мултикултурния дамски фестивал “Хармония от цветове” в Пърт

Българската група за народни танци “Вито хоро” от Пърт ще участва в Мултикултурния дамски фестивал “Хармония от цветове”, който ще се състои тази вечер в австралийския град, съобщиха от настоятелството на Българската асоциация “Родина”. Освен..

публикувано на 12.10.24 в 11:11

Българо-британски благотворителен бал в Лондон

В Лондон днес ще се проведе традиционният Британско-български бизнес бал. Събитието с благотворителна кауза се организира от предприемача и PR експерт Евгени Минчев. Събраните средства от бала този път ще отидат за лечението на обгорели деца от..

публикувано на 12.10.24 в 08:10