Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български медицински екип с признание за уникална хирургическа интервенция

Две години след първата у нас операция за спасяване на мъж с преместено отдясно сърце, той ще се срещне с тях

Снимка: Ани Петрова

След катастрофа с мотор сърцето на Здравко Димов се изместило вдясно в резултат на тежка високоенергийна гръдна травма. Но екип на университетската болница "Пирогов" в София поема пациента и успява да спаси живота му чрез сложна хирургическа намеса, приложена за пръв път в България. В 99% от случаите с тази травма изходът за пациентите е летален. В световен мащаб са описани само 58 такива случаи, българинът е един от тях.

Днес, 2 години по-късно, мъжът е жив и здрав, а екипът от българската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н.И.Пирогов" получи отличие за най-добра презентация по време на състоялия се преди дни Конгрес по анестезиология и интензивно лечение.


Историята с щастлив край

Здравко Димов претърпява пътен инцидент и когато 28-годишният военен пилот е откаран в най-големия спешен медицински център у нас, екипът в Противошокова зала с изненада установява медицински прецедент. Рентгеновата снимка на гръдния кош и изследването със скенер показали, че при катастрофата сърцето на Здравко се откъснало и се завъртяло на 90 градуса. Аортата и белодробната му артерия също са се завъртели надясно.

доц. Румен Филипов

"Изместването беше до такава степен, че решихме първоначално, че се касае за вродено заболяване, въпреки че в авиацията не може да попадне човек с такъв вроден дефект. Пациенти с подобни травми обикновено загиват на мястото на катастрофата. Това момче обаче е летец-изтребител и е в много добра кондиция“ – обясни през bTV доц. Румен Филипов, който е осъществил уникалната интервенция заедно с колегата си д-р Пламен Първанов.

Рисковете при тази операция са да спре сърцето, да се напълни с кръв и да настъпи сърдечна смърт, твърдят лекарите. Въпреки сложността си, хирургическата интервенция не е продължила дълго. Екипът от “Пирогов” е препозиционирал сърцето на Здравко и е извършил перикардия. Спасеният мъж се събудил 40 дни след операцията щастлив, че е оцелял. Днес той живее пълноценно и продължава активно да спортува.

Съставил: Венета Николова

Снимки: pirogov.eu, cardiacinstitute.bg
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45