Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Румяна Бъчварова пред Радио България:

Потенциалът на отношенията между България и Израел е безграничен

Снимка: Красимир Мартинов

Високите технологии, земеделието, туризмът – зимен, културен и СПА, са областите, в които отношенията между България и Израел имат традиции, но и сериозен потенциал за развитие – коментира в интервю за Радио България Румяна Бъчварова, посланик на страната ни в Тел Авив. "Благодарност"  е обобщаващата дума, с която се описва отношението на хората на Израел към България, допълва тя.

Темата за спасението на българските евреи и медиите е основен акцент в третия ден от ХVII Световна среща на българските медии, която се провежда в Йерусалим и Тел Авив.

Преди началото на дискусиите, делегацията от България се поклони пред Паметника на спасението в Тел Авив, а ден по-рано беше отдадена почит и на мемориала в Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем в Йерусалим. 


„Хората в Израел са ежедневно благодарни на България“, посочи посланик Бъчварова:

„Те не само го изразяват с думи, а го показват по изключително положителното си отношение към който и да било представител от България. Случайни хора, дори такива, които нямат пряка връзка с България, когато разберат, че сме българи ни благодарят за това, че сме спасили своите евреи. И това е такъв стандарт на отношенията, който ми се струва, че трябва да научим и ние. Трябва да видим хората тук колко ни ценят, и ние самите трябва да имаме такова отношение към себе си. Това е важно, за да можем да имаме силата и смелостта да продължим с добрите дела.“

Личните контакти и доверието между хората и бизнеса, а и подкрепата, която двете страни си оказват на международно ниво, свидетелстват за традиционно много добрите двустранни връзки.„Просто Covid-19 спря за две години това, което можеше да се случи“, посочи посланик Бъчварова, акцентирайки на усилията за поддържане на контактите, обмена на здравна информация, свързана с пандемията и съдействието на държавно ниво на летищните власти от двете страни, за да не бъдат преустановени полетите между Българя и Израел.

Що се отнася до потенциала за бъдещо развитие, Румяна Бъчварова изведе на преден план високите технологии:

“Най-големият потенциал е в това да направим така, че иновационният и високотехнологичен бизнес на Израел да си партнира с не толкова добре развития към момента, сравнено с Израел, български бизнес. Понеже тук има много изложения, форуми за контакти, ние съдействаме да идват представители от България, за да установяват контакт. Има много възможности и смисъл отношенията да се развиват в тази посока – това е бъдещето на индустрията и на останалите сектори, включително и на отношенията на ниво хора, бизнес, правителства.“

Другата сфера е търговията, но вносът на продукти от България се затруднява заради изискването за кашерни храни. „В България има хора, които сертифицират, но все още не е достатъчно“, посочи Бъчварова. По думите ѝ, в момента Израел произвежда повече земеделска продукция отколкото България, и много активно присъства на европейските пазари, включително с разсади, билки и пр..

Другата сфера с потенциал е туризмът.

„Може да се разшири още, повече наши сънародници да идват тук, въпреки че е скъпо все още за българите. Но израелците проявяват интерес към България и нови преживявания като ски и балнео туризъм, изключително се интересуват от културен туризъм. Те са любопитни хора, в добрия смисъл, и искат да научават повече - нещо, което България може да им предложи.“

Интервю и снимки: Красимир Мартинов


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40