Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След старателна подготовка на леговището си, мечката Светла се унесе в зимен сън

Снимка: Facebook/BearSanctuaryBelitsa

32-годишната кафява мечка Светла, от парка за танцуващи мечки в Белица, вече спи спокойно зимен сън в бърлогата си. През последните няколко дни, тя е подготвяла много старателно мястото, казват ветеринарите от парка. Те припомнят, че мечката Светла, както и повечето обитатели в Белица, е бивша "танцуваща мечка" и е спасена през 2007 г. В продължение на години тя е била използвана като туристическа атракция в курортите по Черноморието и в цяла България за припечелване на пари и просия. Когато "не работела", тя е била държана окована във вериги в задния двор на "собствениците" ѝ. Откакто е спасена, Светла се адаптира отлично в своя нов дом в Белица.

Новината, че мечката Светла се е унесла в зимен сън, която обиколи социалната мрежа Фейсбук, беше възприета като знак, че скоро идва студът, а с него и зимата. Любопитна подробност е, че когато температурите са по-ниски, сънят на мечките става дълъг и дълбок. В периоди на размразяване мечките спят "повърхностно". Тогава лесно може да се събудят и обикновено са агресивни, като тези, които са били разбудени неволно от човек.

Снимки: Facebook/BearSanctuaryBelitsa


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15

Български и чужди учени обсъждат българския език у нас и по света

Поредната Международна годишна конференция на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН ще се проведе на 15 и 16 май в София. По традиция на форума се разглеждат постиженията и тенденциите в областта на изследването на българския..

публикувано на 15.05.24 в 07:25

Интензивни валежи се очакват в Югозападна България в сряда

В сряда , 14 май, минималните температури ще са между 5 и 10°, в София 9°. Облачността ще е значителна, с дъждове предимно в западната половина на страната. В Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са интензивни. Максималните температури..

публикувано на 14.05.24 в 19:40