Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министърът на туризма очаква силен зимен сезон

Снимка: pamporovo.me

Зимният туристически сезон ще е рекорден. Очаква се да е 5 до 7% по-силен от миналогодишния, който отново беше рекорден, прогнозира пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Лошо започна 2022 г., заради войната в Украйна бяхме буквално в шок. През юли бяхме около 27% под нивата на 2019 г. Благодарение, че рекламирахме страната активно, като сигурна дестинация постигнахме ниво на туристическия бизнес до 12% под рекордната 2019 г. и то при отчетена инфлация. Иначе, като финансов резултат, годината е по-успешна от 2019 г., но заради инфлацията реалната печалба за отрасъла е по-малка", каза министърът. 

Илин Димитров призова парламентът да гласува за запазване на ДДС за туризма на 9% и допълни, че България, Турция и Гърция преговарят за предлагане на общ туристически продукт в региона. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Илин Димитров и Хусеин Мемич

България и Сърбия ще се промотират чрез общ балкански продукт

България и Сърбия да се промотират съвместно чрез общ балкански продукт на трети пазари предложи служебният министър на туризма Илин Димитров на сръбския си колега Хусеин Мемич по време на срещата им в Сърбия. Министърът на туризма и младежта на сръбската..

публикувано на 23.02.23 в 19:05

Министърът на туризма заминава на работно посещение в Сърбия

На 23 и 24 февруари министърът на туризма Илин Димитров ще бъде на работно посещение в Сърбия. В рамките на визитата е планирана среща със сръбския министър на туризма и младежта Хусеин Мемич. Димитров ще участва и в международното туристическо изложение..

публикувано на 23.02.23 в 06:15

България все по-уверено се налага като СПА дестинация

България все повече се утвърждава като предпочитана дестинация за целогодишен балнео и СПА туризъм. По данни на Единната система за туристическа информация над 13% от регистрираните туристи в България са предпочели през 2022 г. да почиват в традиционни СПА..

публикувано на 22.02.23 в 15:13