Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на външните министри от ЦЕИ в София

Снимка: архив Външно министерство

България, като председател на Централноевропейската инициатива - ЦЕИ през 2022 г., е домакин на Срещата на външните министри от региона. На 7 ноември в резиденция „Бояна“ външните министри ще дискутират темата „Регионът на ЦЕИ – обединен в подкрепа на Украйна и обединен в усилията си за справяне с последствията от войната“. Ще се обсъжда широкото въздействие на руската агресия в Украйна върху региона и възможностите за засилване на регионалното сътрудничество в подкрепа на Украйна.

Предвижда се срещата да приключи със съвместна декларация. Символично ще бъде предадено и председателството на следващия ротационен председател на Инициативата през 2023 г. - Молдова.

Съпътстващо събитие е Икономическият форум, на който ще бъдат обменени добри практики и възможности за засилено сътрудничество.

Сред официалните гости на събитието ще бъдат и генералните секретари на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман, на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество – Лазар Комънеску, регионалният директор за Европа на Световната здравна организация - д-р Ханс Клуге, както и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, Адриатическо-йонийската инициатива и други международни организации. Част от тях ще представят визиите си на икономически форум, който съпътства инициативата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30