Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на външните министри от ЦЕИ в София

Снимка: архив Външно министерство

България, като председател на Централноевропейската инициатива - ЦЕИ през 2022 г., е домакин на Срещата на външните министри от региона. На 7 ноември в резиденция „Бояна“ външните министри ще дискутират темата „Регионът на ЦЕИ – обединен в подкрепа на Украйна и обединен в усилията си за справяне с последствията от войната“. Ще се обсъжда широкото въздействие на руската агресия в Украйна върху региона и възможностите за засилване на регионалното сътрудничество в подкрепа на Украйна.

Предвижда се срещата да приключи със съвместна декларация. Символично ще бъде предадено и председателството на следващия ротационен председател на Инициативата през 2023 г. - Молдова.

Съпътстващо събитие е Икономическият форум, на който ще бъдат обменени добри практики и възможности за засилено сътрудничество.

Сред официалните гости на събитието ще бъдат и генералните секретари на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман, на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество – Лазар Комънеску, регионалният директор за Европа на Световната здравна организация - д-р Ханс Клуге, както и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, Адриатическо-йонийската инициатива и други международни организации. Част от тях ще представят визиите си на икономически форум, който съпътства инициативата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илиана Иванова

България може да изгуби средствата по ПВУ, предупреди еврокомисар Илиана Иванова

Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост , заяви пред бТВ еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. По думите й, политическата обстановка..

публикувано на 14.07.24 в 11:03

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06
Стилияна Николова

Триумф за българските гимнастички в навечерието на Париж 2024

Българските гимнастички, които ще представляват страната ни на олимпийските игри, завоюваха златните медали в многобоя и в индивидуалната надпревара, и при ансамблите в последната си Световна купа преди Париж. В румънския град Клуж-Напока..

публикувано на 14.07.24 в 09:10