Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"И ний сме дали нещо на света"

Международен форум за кирилицата се противопоставя на подмяната на исторически факти от миналото на България

Вицепрезидентът Илияна Йотова организира Международен форум за кирилицата.
Снимка: БГНЕС

"Именно в българските земи учениците на Кирил и Методий създадоха книжовни средища, които издигнаха България до втори център на православната цивилизация след Византия. Тук бяха основата и коренът, от които да черпи сили и да избуява всеславянската култура, затвърждавайки завинаги своята универсалност и равнопоставеност в християнския свят". С тези думи във видео обръщение президентът Румен Радев откри международната конференция в София, посветена на кирилицата – "И ний сме дали нещо на света".

"Днес кирилицата не е достояние единствено на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите вече озаряват едно много по-широко духовно пространство и обединяват стотици милиони хора. Превърнала се в най-ценния наш дар към човешката цивилизация, кирилицата изгражда мостове, свързва светове, стопява разстояния и различия", заяви държавният глава.

Белоградчишкият епископ Поликарп.

В приветствието на патриарх Неофит, прочетено от епископ Поликарп, духовникът казва, че азбуката е символ на нашата славянска православна идентичност. Именно в идентичността е един от проблемите в днешната съвременност. "Опитите за разбиването ѝ в духовно и културно отношение довеждат до болезнени процеси, които нанасят дълбоки рани сред обществото", заявява той.

Недопустимо е днес историята да се подменя, преиначава, услужливо понякога да се забравя, за да обслужва политическа конюнктура или геостратегически интереси, каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова. "В това отношение не са подминати и личности и факти от нашата древна история, отнасяща се до създаването, ролята и значението на славянската писменост, на първите ни учители, на православието, на мястото на Средновековна България в тези процеси. От уважение към историята и към нашите герои от миналото няма да споменавам нито авторите на подобни лъжи, нито това, което те говорят", продължи Йотова.

"С днешния международен форум за кирилицата с участието на всички вас, авторитетни учени, се противопоставяме на всякакви опити – и от Изток, и от Запад, да се подменят факти, да се отрича приносът на ранната българска държава, да се отхвърля или пренебрегва значението на двете книжовни школи – Преславската и Охридската, чието влияние далеч надхвърля границите на тогавашна България. Срещу посегателството не бива да се мълчи. Свикваме международния форум за кирилицата, защото няма давност за дълга ни към културното наследство и той е на всички нас, на славянските народи, и на европейците, и на целия свят."


Научният форум по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова събира видни наши учени, както и българисти от11 държави, сред които Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Полша, Литва и Сърбия. Акцент в техните доклади ще бъде азбуката, като български принос в славянската писменост и в световната културна съкровищница. Желанието е научната среща да стане традиционна и да се провежда на всеки 2 години, като платформа за представяне на нови научни факти и изследвания за кирилицата, поясни вицепрезидентът.

Конференцията ще завърши с кръгла маса на тема "Кирилицата през XXI век" и с изложба, представяща "Чудотворните икони и свети мощи на Балканите", предоставена от Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

На 8 и 9 ноември чуждестранните гости ще пътуват до старите български столици Плиска, Преслав и Търново, ще посетят хранилищата на някои музеи и ще се запознаят с новооткрити епиграфски и археологически забележителности в Североизточна България.

Снимки: БГНЕС

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

Пиер Колио
Снимка: Facebook/InstitutFrancaisdeBulgarie

За френското влияние в България и трите десетилетия в клуба на франкофонските държави

На 20 март отбелязваме Международния ден на франкофонията. На тази дата е учредена Агенцията за културно и техническо сътрудничество в Ниамей, Нигер, преименувана по-късно на Международна организация на франкофонията /МОФ/, в която България членува вече..

публикувано на 20.03.23 в 06:25

Българска изложба в Съда на ЕС в Люксембург

Изложба с образци на българското изобразително изкуство беше открита за първи път в сградата на Съда на Европейския съюз в Люксембург, съобщиха от посолството ни в Белгия. „България: иновации и традиции“ представя изработените от хартия творения на..

публикувано на 16.03.23 в 11:33

Открива се Международният фестивал "Мартенски музикални дни"

От 16 март до 2 април крайдунавският град Русе е домакин на 62-рото издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". Участници във форума ще са изявени музиканти от 10 страни - Германия, Франция, Италия, Великобритания, Украйна, Люксембург,..

публикувано на 16.03.23 в 07:15