Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Утре започва от днес"

10 ноември – датата, поставила началото на българския преход към демокрацията

Снимка: архив

ˮНищо не ми обещавай за утре, днес вече ценя всяка минута… Искам цвете – едно, но сега…Защото утре започва от днес…“. Това е откъс от  популярната през 90-те години на м. в. песен ˮУтре започва от днес“. Повод да си припомним тези думи е 10 ноември –  Ден на свободата на словото в България. Датата, която свързваме с началото на демократичните промени в България, става символ и на свободното изразяване през 2003 г., по време на връчването на ежегодните награди за журналистика ˮЧерноризец Храбър“ от Съюза на издателите в България.

На 10 ноември през 1989 г. Ноемврийският пленум  на ЦК на БКП приема оставката на първия в държавата Тодор Живков, което дава възможност на България да поеме по нов път на развитие след 45 години социалистическо управление. А музиката вдъхновяваше хората и им даваше сили да преминат през последвалите нелеки години.

„Мисля, че изкуството е един паралелен свят. Човек може да избяга в него, когато спре да му харесва онова, което го заобикаля. През онези ˮсоц години“ музиката беше парченце, къс свобода…“ –  казва в интервю за Радио България обичаният Валди Тотев от ˮЩурците“. Той, заедно с още много музиканти, беше неизменна част от протестните митинги, които заливаха площадите в това време на огромен ентусиазъм и надежда за промяна, за по-добро бъдеще, за свобода на словото, на изкуството, на личността.

Тогава се родиха и т.нар. песни на протеста, а казаното в тях и до днес поставя въпроси – успя ли обществото ни да се раздели с недъзите си, в правилната посока ли ни поведоха хората, които избрахме да ни управляват, постигнахме ли така мечтаната свобода… И по-малко ли са хората, които днес, именно днес искат хляб и топли обувки, както пее Илия Ангелов от ˮДиана експрес“, автор на музиката на ˮУтре започва от днес“. Текстът е на Александър Петров.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15