Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Духовни мостове" – Балкански фестивал на камерната музика

Снимка: Pixabay

На 10 ноември в Двореца на културата – гр. Перник ще се проведе второто издание на фестивала "Духовни мостове", в което ще бъдат представени произведения на композитори от шест балкански страни.

Премиерно ще прозвучи Квинтет за флейта, кларинет, цигулка, виолончело и пиано от Мехмет Немутлу – Турция. В програмата е включена също пиесата ˮПредградие“ за пиано на четири ръце от хърватката Саня Дракулич , Трио за цигулка, кларинет и пиано на Жарко Миркович – Черна гора, Трио за кларинет, виолончело и пиано на Никос Дрелас – Гърция. Сред изпълнителите са Сара Паносян – цигулка, Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело, Иван Керековски – пиано, Мартин Павлов - флейта и клавирно дуо Щерева-Симеонова. Камерният оркестър ˮОрфей“ от града-домакин ще изпълни ˮАнтичен танц“ за струнен оркестър от албанския композитор Васил Толе  под диригентството на Танас Чачи – също от Албания. А под диригентската палка на Райчо Христов ще прозвучи произведението на Ценко Минкин ˮРъченица за струнен оркестър“, посветено на българския класик Петко Стайнов.

Организатори са Съюзът на българските композитори и Община Перник.

Редактор: Албена Безовска


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10