Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест на двата големи синдиката в България

Протестно автошествие вероятно ще затрудни придвижването в София

Снимка: БГНЕС-архив

Двата най-големи профсъюза в България – КНСБ и "Подкрепа", излизат на протест днес по улиците на София, във връзка с което се очакват проблеми с придвижването в столицата. Акцията е насочена срещу неадекватната политика по доходите на трудещите се. Те настояват за ръст на доходите, компенсиращ инфлацията, която за година достигна 18,7%, ръст на минималната заплата от 710 лв. до минимум 850 лв. от 1 януари 2023 г., ръст на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор през 2023 г. с минимум 13% и др. 

Относно зеления преход и ефекта му върху заетите в енергетиката профсъюзите настояват за приемане на Национален план за справедлив преход и картографиране на уменията на работещите във въглищните райони с цел подготовката им за нови работни места. Иска се също приемането на дефиниция за енергийно уязвими потребители до края на 2022 г. и въвеждане на механизъм за финансовата им подкрепа.
Протестните действия предвиждат автошествие и митинг пред Народното събрание. Автошествието ще започне от 12 часа, като участниците ще се придвижват по следния маршрут: тръгване от пл. „Народно събрание“– бул „Цар Освободител“ – Орлов мост – бул. „Цариградско шосе“ – пл. „Площад на авиацията“ – бул. „Цариградско шосе“ – Орлов мост – бул. “Евлоги и Христо  Георгиеви“ – НДК – бул. „България“ – бул. „Акад. Иван Гешов“ –  бул. „Цар Борис III” - пл. “Руски паметник” – бул „Ген. М.Д. Скобелев“ – ул. „Опълченска“ – бул. „Тодор Александров“ – пл. „Независимост“ – пл. „Атанас Буров“ – пл. „Ал. Батемберг“ – бул. „Цар Освободител“ – ул. „15 ноември“ – пл. "Св. Александър Невски".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското куче Дарк ще бди за сигурността в Париж за Олимпиадата

Полицейско куче, обучено да открива експлозиви, и неговият водач Богдан Димитров от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ са вече в Париж и следят за безопасното провеждане на Олимпийските игри. Кучето Дарк и Богдан са част от българския..

публикувано на 24.07.24 в 15:59

Пострадалите при пожарите ще могат да се настаняват и в хотели като украинските бежанци

След тежки дни на битка с огъня пожарната обстановка в страната ни е овладяна. Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българо-гръцката  граница. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и..

публикувано на 24.07.24 в 13:50

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07