Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен синдикален протест и автошествие в центъра на София

Гласовете от улицата: Животът поскъпва неимоверно

7
Снимка: БГНЕС

"Има потребност да бъдат увеличени доходите на хората, защото издръжката им на живот се е увеличила. Точка!", категоричен е лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. За първи път двата големи, национално представени синдиката – “Подкрепа” и КНСБ организират масов протест пред сградата на Народното събрание в София, като основното искане е повишение на заплащането на работещите с оглед на галопиращата инфлация. Политическата ситуация в страната – с неясните времеви хоризонти за съставяне на редовно правителство и заявката на служебния кабинет, че няма да предлага Бюджет за 2023 година, а ще настоява за удължаването на действието на настоящата финансова рамка, провокира скептицизъм относно успеха на синдикалната акция. Хиляди се събраха на жълтите павета и настояха „За повишаване на доходите и запазването на работните места“, каквото е мотото протеста. Акцията продължава с автошествие по централните столични улици. „Това е само предупреждение, следващата стъпка е стачка“, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

"Не мога да сметна колко процента са ни шансовете за успех, но ако не опитаме, шансовете ни за успех да категорично 0%. Винаги се започва с това – няма ги парите. В един момент те се намират. Парите със сигурност ги има, въпросът е как се разходват", коментира Димитър Манолов пред БНР.

Едно от основните синдикални искания е спешно приемане на бюджета за следващата година, а не удължаване на Бюджет 2022. Служебният премиер Гълъб Донев обаче контрира:

"Една дългосрочна политика, каквато трябва да бъде политиката по доходите трябва да се формира и изпълнява от редовно правителство. Затова към настоящия момент служебното правителство няма право да формира политика по доходите“ – посочи министър председателят по време на редовния петъчен парламентарен контрол.

Протестиращите настояват за увеличение на заплатите, което да компенсира инфлацията още до края на тази година, както и минимум 13% скок на възнагражденията в частната и бюджетната сфера за следващата година.

"Инфлацията по официална статистика стигна 18.7%, но неофициалната на стоките, които всеки човек потребява ежедневно е над 40-50%. Няма как без увеличение на доходите във всяка една сфера да се случват нещата в България. От 17 септември сме на протестни акции в отделни предприятия в цялата страна. Настояваме Бюджет 2023 година да бъде внесен с всички искания на КНСБ, най-вече за увеличаване на минималната работна заплата от 710 на минимум 850 лева. Държавните предприятия и структури са обвързани само и единствено с бюджета и там увеличението няма как да се случи, ако то не бъде предвидено в бюджета – посочи стачният координатор и национален секретар на КНСБ д-р Тодор Капитанов. По думите му, възнагражденията в държавната сфера трябва да достигнат минимум 1800 лева бруто – това е жизненият стандарт, при който едно домакинство от един човек може да оцелява.

В протеста участват и структурите на КНСБ и “Подкрепа” в БНР, тъй като в момента заплатите в обществената медия са под средните за София, и близки до минималната работна заплата в страната.

Например, един инженер, които отговаря за ефира в момента получава 900 лева месечно. Това прави почти невъзможно привличането на квалифицирани специалисти в различните структури на медията.

“От няколко години бюджетът на БНР изобщо не е променян, а в същото време, разходите по поддръжката и тези, свързани с електроенергия, честоти и други – се повишават – посочва Дарина Григорова, лидер на дружеството на “Подкрепа“ в общественото радио, което се издържа с държавна субсидия . – Токът на годишна база е около 1 милион лева, поддръжката на честотите струва около 800 000 лева. 20% е повишението в цените на техниката и всички консумативи, свързани с нея. Инфлацията в страната е 18%, но те са много относителни, защото цените в магазините на някои стоки, са с близо 30% нагоре. Така че наистина имаме нужда от осъвременяване на този бюджет, защото голяма част от средствата, които ни се отпускат, отиват за честоти и ток. Бюджетът е един и същ, а по тези две пера цените са се увеличили драстично.“ 

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: Дарина Григорова, БГНЕС, Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05