Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровищницата от Татул може да бъде разгледана от птичи поглед

2
Снимка: Дарина Григорова

Проф. Николай Овчаров показа разкритията от момчилградското село Татул, заснети с дрон, съобщи БТА. Всеки, който проявява интерес към историята и археологията по нашите земи може да разгледа отвисоко раннохристиянската църква и римския храм край легендарното светилище на Орфей. Изследванията край Татул се осъществиха под ръководството на проф. Николай Овчаров от НАИМ-БАН и д-р Николай Бояджиев от РИМ-Смолян.

„Те са финансирани изцяло от Община Момчилград, която желае да превърне важния обект в основен репер на своята политика за културно-исторически туризъм – посочи пред БТА проф. Овчаров. – Късметът бе с нас и природата ни подари три прекрасни седмици. И резултатите бяха изумителни.“

По думите на проф. Овчаров, по време на разкопките от есента на 2022 г. са разкрити останките на голяма християнска църква, построена през V-VI в. Тя е продължила да съществува до IX-XII в. и впечатлява с размерите си, като на дължина достига почти 18 м. Това я нарежда сред трите най-големи, открити до момента, християнски храмове в Източните Родопи. Построена е върху основите на още по-древна монументална сграда, като от нея са оцелели няколко фрагмента от зидове, както и широкият почти 2 м масивен каменен праг на входа. Според проф. Овчаров, откритите там монети и керамика, датират сградата през III-IV в. и я определят като голям по-ранен храм.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58