Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

НАТО ще разследва полския ракетен инцидент

Снимка: БГНЕС

На ниво посланици НАТО ще обсъди създадената заплаха срещу полската територия, след като ракета падна в полска ферма близо до Украйна и уби двама цивилни. Варшава заяви, че не е нужно да се задейства член 5 от договора на НАТО за колективна отбрана. Полският президент Анджей Дуда коментира, че все още няма точна информация кой е изстрелял ракетата. "Ще има съюзническо разследване. В този момент нямаме доказателства, кой е пуснал ракетата. Това е ракета руско производство, но разследването продължава", каза Дуда. 

Официални представители на САЩ съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили срещу приближаваща руска ракета, предаде Асошиейтед прес. Според тях това е станало на фона на последния опустошителен ракетен залп, изстрелян от Русия по електроенергийната инфраструктура на Украйна. На 15 ноември Русия е изстреляла над 90 крилати ракети срещу Украйна, от които са били свалени 77, предаде УНИАН. 

България е изключително притеснена от експлозията в Полша, при която загинаха двама цивилни граждани, се казва в позиция на българското външно министерство. "Следим развитието на ситуацията отблизо и сме в контакт с нашите съюзници за консултации. Изразяваме пълна солидарност с полските ни съюзници, обединението на НАТО и ЕС е нашата сила. От самото начало на руската война в Украйна заявяваме, че агресията трябва да спре", се казва още в позицията. 

"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна", заяви президентът Румен Радев в своя позиция. "Нужно е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света", заявява Радев.

Руските удари срещу украинската енергийна система доведоха до спиране на тока в части от Молдова и в много райони на Украйна. Киев обяви, че липсата на електричество е спряла подаването на нефт по петролопровода „Дружба“, който доставя руската суровина към Унгария.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25