Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 популярни български ястия, които могат да ви се сторят … странни

Българската кухня е кръстоска между ориенталската и европейската, затова може да се каже, че е универсална. Най-популярните нашенски храни като баница, шопска салата, кебапче, кюфте, лютеница и пр. се харесват на почти всеки. Но някои популярни български ястия, будят противоречиви реакции сред чужденците. Ето 5 от тях:

Таратор

Тази студена супа (дори понякога се сервира с лед) се консумира най-вече през лятото. Приготвя се от българско кисело мляко, съдържащо прословутия Лактобацилус булгарикус, заради който то е естествен пробиотик с благотворно влияние върху човека. Добавя се малко вода и се нарязват на ситни кубчета, или настъргват, пресни градински краставици, натрошават се орехи, добавя се хубав зехтин, всичко се поръсва с копър и готово! Но да не забравяме чесъна! Защото принципът е „Колкото повече чесън, толкова по-добре“!

Попара

Няма по-икономична, сгряваща стомаха, енергийна и най-вече типично българска закуска! Натрошавате изсъхнал хляб или сухар в купичка, добавяте изкиснато краве сирене, малко масълце, малко захар и заливате всичко с горещ билков чай /или вода/. След това захлупвате с чиния, за да омекне, хапвате и сте заредени за предизвикателствата на деня. Всяко българско бебе до ден днешен се захранва с попара. В миналото, вместо за закуска се давала на децата за вечеря. И вместо с билков чай, често заливали попарата с … червено винце, та да спи спокойно рожбата.

Боза

Въпросната кафеникава течност е сладка, гъста и резлива. Върви много с баничка и е неустоимо изкушение за мнозина. На други обаче, питието може да се стори … блудкаво. Напитката е характерна за Балканите и се смята, че датира още от 10 век. В наши дни бозата се приготвя чрез алкохолна-млечнокисела ферментация на подсладени зърнени култури, като ечемик, царевица или пшеница...Но внимание! Въпреки, че съдържа куп полезни витамини и минерали, гъстото питие води до светкавичен ръст на килограмите.

Шкембе чорба

Въпреки че присъства в кухните на много народи, българинът приема шкембе чорбата като своя „патриотична“ храна. Даже у нас излезе пътеводител за любителите на шкембето. Начините на приготвяне варират, а и за всеки майстор е въпрос на чест да запази в тайна рецептата си. Най-общо казано това е супа от телешко или свинско шкембе, олио, масло, червен пипер със застройка от прясно мляко. Чорбата се залива обилно със смес от оцет, много лют пипер и още по-големи количества чесън. Шкембеджийниците отварят рано сутрин, защото чорбата е изпитан лек срещу махмурлука. 

Пържени картофи със сирене

Американците ги консумират с кетчуп, французите – с горчица, а японците – със соя сос… Но за нас, българите няма нищо по-естествено от това да настържем бяло саламурено сирене върху току-що изпържените картофи. Това е задължителното мезе за нашенската бира-скара. За чужденците, обаче въпросната комбинация е странна, а най-честата реакция е: „Това е страхотно, как не сме се сетили по-рано!“. Калин Цвятков, който се върна от Франция по програма Еразъм разказва любопитна случка:

“Там с приятелите от общежитието готвехме яденета от нашите си държави. Реших да направя пържени картофи с българско сирене. Особено белгийците бяха много впечатлени от тази българска рецепта, а както знаете, пържените картофи произхождат от Белгия /поне белгийците така твърдят - бел. ред./. Но те казаха, че това е уникално и че задължително вече и те така ще ги приготвят. Редовно правех кюфтета и кебапчета, които също им допаднаха. За чужденците това е интересен начин за приготвяне на месо и върви идеално с пържените картофи със сирене.”

Вижте още:

Снимки: архив

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05