Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

21 ноември - Въведение Богородично:

В християнското семейство децата се възпитават в любов към Бога

Снимка: БГНЕС

За православната ни църква християнското семейство е един малък храм, където чрез тайнството на венчанието се благославя зачеването, възпитанието и обучението на децата в православната вяра. В това вцърковено семейство мъжът и жената са едно цяло, а децата – дар от Бога, който им ги поверява, за да ги подготвят за царството Божие.

Родителите са тези, които отвеждат в Божия храм децата си, така както някога Йоаким и Анна за първи път водят в Йерусалимския храм дългоочакваната си дъщеря Мария – бъдещата майка на Спасителя. Според Евангелието, тригодишната Мария изкачила съвсем сама стръмните стълби до входа на храма, където я очаквал първосвещеникът Захария. Пред смаяните погледи на присъстващите, той я въвел в забранената за жени скиния, самата "Святая Святих", където ѝ отредил място за молитва. Църквата отбелязва това знаменателно събитие като Въведение Богородично – един от 12-те Господски празници през годината.

Неслучайно Българската православна църква през 1929-а година избира този ден, за да почита и християнското семейство и православната учаща се младеж. Така, голямата духовна символика на празника напомняла на родителите за моралните им задължения към децата – да ги възпитат в духа на християнските добродетели. Този ден бил истински празник, в който децата били освободени от училище, за да могат да се черкуват заедно с родителите си.

В наши дни светското ежедневие постепенно изтласква традиционните за културата ни патриархални ценности, които се възприемат от модерното общество като изживели времето си религиозни ритуали. И ако празникът е в делничния ден, децата ходят на училище, а родителите следват работната си програма. Макар и рядко обаче има и учители, които водят децата на службата, за да поддържат пламъчето на вярата в душите им.

Вечерта, на скромната трапеза, православните семейства се събират, за да почетат празника с постна питка, чаша вино и риба и да поканят Божията майка да внесе мир, любов и разбирателство в дома им.

Още от категорията

53% от българите са религиозни, но 58% вярват в Бог

53% от българите заявяват, че са религиозни. Близо една трета (29%) не се възприемат като религиозни хора, а 9% са атеисти . Други 10% нямат отговор на въпроса. Това показва изследване за религиозните нагласи на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“..

публикувано на 20.03.23 в 17:31
Църногорският манастир край село Гигинци

Чудотворни светини на християнството ще бъдат изложени в Пернишко

Част от мощите на Св. Георги Победоносец и чудотворна икона с лика му от Света гора ще посрещнат жителите на област Перник в дните след великденденските празници, съобщиха от Църногорския манастир "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян..

публикувано на 19.03.23 в 10:10

Книга за Апостола на политически затворник излиза 53 г. след написването ѝ

Имало е и такива българи – те не понасяли оковите на собствената си душа, но за да заживеят в свобода трябвало най-напред да извоюват освобождението на своя народ. С подобни въжделения безброй герои без време напуснали този свят. На някои от тях..

публикувано на 13.03.23 в 10:45