Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако парламентът не състави правителство, най-рано избори ще има през март

Снимка: БГНЕС-архив

Консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените партии за съставяне на правителство прераснаха в спор за превъоръжаването на българската армия при срещата между президента и коалицията „Демократична България“.

Президентът критикува тезата, че България трябва да предостави своето старо съветско въоръжение на Украйна, за да получи в замяна от съюзниците си по-стари системи от НАТО.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отговори, че проблемът със закъснялото модернизиране на армията е системен. Политикът подчерта, че президентът спекулира, че ако София даде оръжие на Украйна ще влезе като страна във войната, защото и други западни държави доставят оръжие на Украйна, но не са воюващи страни. Путин има интерес от една разединена Европа, за да налага волята си. След 24 февруари колкото и късно да е, ние трябва да застанем на страната на Украйна и да не плашим хората, добави Иванов.

За съставянето на правителство президентът посочи, че на последните избори българските граждани дадоха вот, при който нито една партия не може сама да управлява.

Аритметиката показва, че за да бъде съставено правителство са нужни не по-малко от 3 партии. За да е стабилно, се изисква създаване на коалиция с приоритети и конструкция, които да уверят българските граждани, че това не е безпринципна сбирка, отговори Иванов.

Президентът посочи, че няма да бърза с връчването на мандатите за съставяне на правителство. „Няма да насроча избори януари и февруари. Можем само да си представим това до какво ще доведе, а рискът да има още по-малка избирателна активност, е реален. Така че третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през месец март“, подчерта Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54