Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се стигна до затваряне на най-внушителния комплекс с частни апартаменти в Поморие

Апарткомплекс "Сънсет Ризорт"
Снимка: sunsetresort.bg

Най-големият апарткомплекс, на входа на град Поморие - "Сънсет Ризорт", известен още като Холандското селище, остана на тъмно заради неплатена сметка за електричество на стойност 400 000 евро. Това принуди управата да затвори вратите му за неопределено време и да освободи близо 500 души, работещи за поддръжката му.

Поморие е едно от най-посещаваните ни черноморски селища, не само през лятото. Заради прочутата си лечебна лиманна кал той е сред най-предпочитаните СПА курорти по всяко време на годината. Затварянето на комплекса обаче ще лиши собствениците на апартаменти там да ползват природните дадености за неопределено време. Те са общо 1200, а половината от тях не са плащали таксата за поддръжка, която възлиза на 1500 евро на година.

Сред тях са и 350 ирландци, които от две години насам отказват да плащат таксата за общите части на собствеността си. Тогава в частния спор между управата на комплекса и ирландците се намеси и ирландският евродепутат Клеър Дейли, която пристигна в морския град, за да се запознае отблизо със случая. Казусът бе цитиран от Дейли в резолюция на ЕП за България като проблем с върховенството на закона у нас, но до ефективно решение така и не се стигна.

Евродепутатът Клеър Дейли и Иван Алексиев (2020 г.)

Натрупаната дължима сума само от ирландците до момента е 900 000 евро, това включва както комуналните услуги, така и разходите за поддръжка. Каква е причината те да отказват да плащат – отговор дава управителят на етажната собственост Манол Манолов:

"Собствениците на имотите се позовават на член 51 от Закона за управление на етажната собственост, според който ако те не пребивават 30 дни, не дължат такса. На практика комплексът се поддържа целогодишно, електроенергията и водата се плащат всеки месец и няма значение дали някой идва само за пет дни или за 5 месеца. Нещата трябва да се разграничат и би било добре, ако законът се промени в тази насока."

Въпреки официалното закриване на комплекса, собствениците имат достъп до имотите си, но няма електричество, заради дължимата сума към електроразпределителното дружество. Засега вода има, но не се знае докога. Не е ясно и как ще бъдат компенсирани останалите собственици, които редовно са си плащали досега сметките. Комплексът ще бъде отворен едва когато дължимите суми се изплатят, но поне засега няма такива изгледи.

Според кмета на Поморие Иван Алексиев тази ситуация ще има особено негативен ефект върху развитието на туризма в Поморие.

По информация на местната администрация, през изминалия летен сезон в община Поморие са посрещнати повече български туристи - 51 064, които посещават града предимно за края на седмицата, без да генерират сериозни приходи за местната икономика. Затова общината разчита за развитието на местната икономика на гостите от чужбина:

"Близо 2800 легла остават празни от май до края на октомври, а за Поморие това не е никак малко. Ако тези противоречия не се изгладят, комплексът няма да работи не само следващата година, но вероятно и след това."

Единственият изход от ситуацията са спешни законодателни промени, които да регламентират условията за поддръжка и ползване в комплексите от затворен тип с частни собственици.

Интервюта: Даниела Костадинова, БНР-Бургас

Редактор: Дарина Григорова

Снимки: sunsetresort.bg, БГНЕС, БНР- архив

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10