Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обсъжда се изграждането на две водноелектрически централи на Дунав

Снимка: me.government.bg

"България ще продължи да има ключова роля в енергийните проекти в региона и да бъде в центъра на взаимодействие". Това каза министърът на енергетиката Росен Христов по време на първия министерски енергиен диалог – Атина 2022, организиран от гръцкия министър на енергетиката Костас Скрекас. Христов подчерта усилията на служебното правителство да завърши в срок интерконектора за пренос на природен газ с Гърция, но и за увеличаване на капацитета му.

По време на събитието Христов обсъди с румънския си колега Върджил-Даниел Попеску възможността за изграждане на две водноелектрически централи на река Дунав. "Такива електроцентрали има в Австрия, както и двустранни – в Сърбия и Румъния. Крайно време е България да се възползва от този природен ресурс. Освен това по този начин получаваме и два нови моста над река Дунав", подчерта Христов. 

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество по тези проекти и детайлни проучвания за тяхната реализация.

БНР подкасти:

Още от категорията

Президентът отчете реален ръст на индустриалното производство

България се превърна във фактор на Балканите и Европа чрез партньорствата, укрепващи икономическата и енергийна сигурност. Те са в интерес на съседните ни държави, партньори и съюзници в ЕС и НАТО, заяви президентът Румен Радев.  Пред форума "The..

публикувано на 07.02.23 в 10:45

Moody’s: Приемането на еврото в България може да бъде отложено поне с година

Международната рейтингова агенция Moody’s потвърди дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута Baa1 със стабилна перспектива, съобщи Министерството на финансите. Според агенцията страната ни все още може да изпълни целта си,..

публикувано на 04.02.23 в 12:17

Земеделци ще обсъдят стратегия за възраждане на традиционните за България производства

Днес на национална среща в Пловдив се събират производители на плодове и зеленчуци. Събитието се организира от Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ и от Националната асоциация на картофопроизводителите и е на тема: „Дългосрочна стратегия за възраждане на..

публикувано на 04.02.23 в 06:25