Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В проекторезолюция на Европарламента Русия е "спонсор на тероризма"

Еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия е започнала операция за отвоюване на Кинбурнския полуостров на левия бряг на Днепър, потвърдиха от украинското командване и администрацията на Николаевска област, съобщи AFP. Украинското командване не дава подробности, освен че бурното море благоприятства десанта. Руските власти в окупирания Севастопол обявиха, че градът, който е главната база на Черноморския флот в Крим, е бил атакуван от украински дронове. Два от тях са свалени при опит да ударят електроцентрала в Балаклава.  

Еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел отхвърли спекулациите, че ЕС нарушава търговското ембарго срещу Русия и изнася санкционирани стоки през Турция. В отговор на въпрос на испанския евродепутат Антони Комин Борел каза, че е обсъдил казуса с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който със статистически данни го е убедил, че това не е така. 

Европарламентът ще гласува смекчена резолюция и според документа Русия вече не е упомената като терористична държава, а само като "спонсор на тероризма". Българските социалисти ще гласуват против, съобщи пред БНР евродепутатът Петър Витанов. От обновения вариант е отпаднало и искането на Европейската народна партия в списъка на ЕС с терористичните организации да бъде включена и партията на Владимир Путин "Единна Русия". Самият руски президент също не е упоменат в текста. От проекта е отпаднало и класифицирането като терористичен акт на взривовете в складове за боеприпаси в България, но са останали същите експлозии в Чехия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51