Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вносът на работна ръка от чужбина ще бъде все по-честа практика в частния сектор

Коледни бонуси за служителите ще има, но не всички ще имат парично изражение

Снимка: Pixabay

Войната в Украйна, продължаващата икономическа несигурност и инфлация у нас безспорно имат своето отражение върху доходите на хората, както и върху покупателната им способност. И докато служебното правителство плахо започва разговор със синдикати и работодатели за определяне на нов размер на минималната работна заплата, съобразен с актуалните реалности, то частният сектор е изправен пред преоценка на досегашните си политики, свързани с доходите на служителите, както и допълнителното им стимулиране с материални или нематериални бонуси.

Компании планират да зарадват своите служители с тематичен коледен подарък, но минимален процент от тях са отделили бюджет за паричен бонус, който ще е в размер на до 1/3 от трудовото възнаграждение на служителя – сочи проучване на агенция – лидер в подбора на персонал сред над 100 български и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство. Надежда Василева, оперативен директор в компанията пояснява:

“Акцентът е в посока разнообразяване на коледните придобивки. Изплащането на коледен бонус остава, за сметка на една идея по-малък размер като сума, в комбинация с организиране на коледни партита, с подаряване на предметен подарък. Понякога се дава и коледен ваучер.“ 

Проучването цели да насочи вниманието към ежедневните проблеми, които срещат специалистите за подбор на персонал по отношение на ангажираността на служителите и недостига на кадри. Коледният представлява една емоционална подкрепа за служителя, целяща неговото по-голямо присъствие в офиса, на фона на наложилата се вече тенденцията за работа от вкъщи, което се отразява и на ангажираността на хората.

По думите на Василева, работодателите стават все по-изобретателни в стремежа си да запазят служителите си, а те да имат усещането, че са добре обгрижени.

“Освен бонусите за Коледа и Великден, както и тези за сватба, раждане на дете, които са традиционни, напоследък много се набляга на развитието на служителя. Във все по-честа практика се превръща организирането на обучения, тиймбилдинги и други. Все повече работодатели осъзнават, че когато показват грижа към служителите си, това води до позитивни промени и се превръща в търсен ефект.“

Ситуацията на пазара на труда е спокойна, а компаниите, които планират да намалят персонала си са около 14%, сочи проучване на Българската конфедерация по заетостта. Останалите 86 % запазват или дори увеличават броя на своите служители – посочи пред БНР специалистът в сферата на човешките ресурси Георги Първанов.

“Въпреки че никой не знае какво ни предстои, винаги промените, които настъпват на пазарите по света, идват в България с известно закъснение, от порядъка на 3 до 6 месеца. Очаква се добър зимен сезон, който ще увеличи временната заетост, а превърналият се в тенденция внос на работна ръка от трети страни, ще продължи.”

Първанов разкри и в кои сектори от икономиката ни има най-голям недостиг на кадри:

Най-търсени са хора за работа като обслужващ персонал, складови работници, по-ниски позиции в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Очаквам обаче скоро да започнем внос на иженери и кадри за средни експертни позиции. Възможно е да дойде момент, в който лекари и учители също може да бъдат чужденци.”

Що се отнася до украинските бежанци и тяхната възможност за реализация у нас, експертът е скептичен за способността ни да ги задържим:

“Въпреки огромният брой /над 300 000/ украински бежанци, минали през страната ни от началото на войната в тяхната родина, едва 6-7000 от тях са намерили своя работа в България. Причините за това е, че повечето са жени, които не владеят български или английски, а само руски и украински. Втората причина е, че те признават, че не планират да останат дългосрочно в страната ни и при първа възможност биха се върнали обратно в Украйна” – обясни Първанов.

За сметка на това, в България пристигат все повече руски бежанци, като тази тенденция има потенциал да се засили. Важно е да разберем каква ще бъде позицията на страната ни, на фона на полярните тенденции спрямо тях в други европейски страни. За едни, те са добре дошли, други обаче отказват да им издадат не само работна, но дори и туристическа виза.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съгласувани са проектите за трансгранично сътрудничество по програмата Interreg

Бордът на Стратегическия съвет за трансгранично сътрудничество по програма Interreg България – Сърбия 2021-2027 одобри списък с 9 проекта и 3 резервни проектни идеи за изпълнение. Четвъртото заседание на съвета се проведе в Монтана. Съпредседатели бяха..

публикувано на 04.04.24 в 09:26

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24

ГЕРБ предлагат продажба или спиране на газопровода „Балкански поток“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му би подкрепила спиране или приватизация на газопровода "Балкански поток". Повод за изказването му е предложението на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) за създаване на временна..

публикувано на 03.04.24 в 15:09