Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30% от предприемачите в България са жени

Страната ни отбелязва за четвърти път международния Ден на жените предприемачи

Снимка: Pixabay

България може да служи за пример в Европа по дял на жени със собствен бизнес и на мениджърски позиции. Това каза пред БНР-Варна Славянка Стойкова, председател на Асоциацията на жените предприемачи “Селена” и посланик на Деня на жените предприемачи, който у нас отбелязваме тази година на 24 ноември.

Славянка определя себе си като предприемач по душа и в биографията си има няколко развити бизнеса, основният от които е свързан с дистрибуция на козметични продукти. Именно услугите и търговията на дребно в области като счетоводство, маркетинг, право, козметиката, медицината и образование са полето за изява на българските бизнес дами. Мащабите обикновено са микро, малки и средни предприятия, уточнява Стойкова.

"Аз съм предприемач от 2009 г. и в едни момент разбрах, че сама птичка пролет не прави и имам нужда от хора, с които да общувам, да споделям предизвикателствата в работата си и да намирам решенията за тях. Това бе причината през 2013 г. да потърся чрез приятел контакт на Асоциацията на жените предприемачи “Селена“. След две години ми беше предложено да стана член, а днес съм неин председател", споделя Славянка Стойкова.

Славянка Стойкова

Самата Асоциация е създадена в България през 2007 година от италианката Елда Летиери с основна задача да бъдат установени взаимни професионални отношения между български и международни специалисти за предаване на ноу-хау, трансфер на знания и обмяна на опит.

Дамите започват предприемаческа дейност, провокирани от някаква страст или хоби, последвано от използването на бизнес възможност и опцията за гъвкаво работно време. “Ценността да си част от асоциация като нашата е да имаш събеседник и по други теми освен бизнес. Ние говорим за отглеждането на децата си, за семействата си, за съчетаването на работа със семейни задължения. В многото си роли ние сме съмишленици“ – признава Славянка. 

В последните години все повече жени в България решават да реализират бизнес начинанията си, а според данни на НСИ над 30% от предприемачите у нас са от нежния пол. Към днешна дата в Асоциацията членуват близо 80 жени предприемачи, които работят активно за подпомагане на женската предприемаческа дейност. Това в никакъв случай не означава, че проявяваме полова дискриминация, уточнява Десислава Авджиева, зам. председател на Асоциацията.

"Не бива да има разделение между половете. Има бизнеси, в които жените са по-силни, но има бизнеси, в които мъжете са по-силни заради начин на мислене, заради аналитичен ум и по-различна логика."

Известно подценяване на жените като предприемачи и мениджъри обаче има и то в световен мащаб. Причината според Славянка Стойкова е в т.нар. чисто женски характеристики.

"Те са присъщи на всеки човек. Просто по-често се проявяват от жени и за това ги наричаме женски характеристики - емоционалност, създаване на екипи и на общност от този екип, гъвкавост. В интерес на истината жените често са по-пресметливи, може би по-плахи по отношение на финансови решения, но пък от друга страна това ги прави по-премерени при вземането на рискови решения, които за един бизнес могат да бъдат фатални."

За всичко това двете дами ще говорят и по време на събитията в рамките на международния Ден на жената предприемач. Той води началото си от 2013 г. днес се отбелязва в 144 държави и 110 университета и институти по целия свят, за да подпомогне промяната и развитието на 250 милиона момичета, които живеят в бедност. България се присъединява за четвърти път към инициативата на 24-ти ноември под мотото "Жената в различните ѝ роли“. Целта на събитието в София е да се акцентира върху ролята, която жените изпълняват в ежедневието си. От отглеждането и възпитанието на децата, през изпълнението на всички домакински задължения, поддържането на красива визия и участието в различни бизнес начинания - дамите са основен катализатор на съвременното общество. Важно е жените, притежаващи необходимия нюх, знания и компетенции да развиват предприемачеството си в България. Организаторите от Асоциация “Селена“ отбелязват, че в рамките на събитието ще се проведе дискусия на тема: “Как да развивам успешно бизнеса си в България и как да разширя дейността си в международен план?”. Участие ще вземат представители на различни международни организации, които през призмата на опита ще мотивират жените да развиват предприемаческата си дейност в други държави, без да напускат страната. В свободна за посещение експо зона, ще бъдат представени различни видове бизнес, които развиват продукцията и услугите си в България. Различия между хората винаги ще съществуват, но успехът се крие в превръщането на тези различия в кауза на доброто. И в тази връзка Славяна признава, че според международни проучвания жените, начело на бизнес, отделят повече от приходите си за социални каузи. Затова по време на събитията на 24 ноември тяхната Асоциация ще подкрепи две каузи- на фондация „За нашите деца“ и фондация „Предай нататък“ с фокус, организиране на коледни вечери за възрастни хора, настанени в домове за стари хора у нас.

Текст: Весела Кръстева / по интервюта на Христина Симеонова, БНР-“Хр.Ботев” и Мартин Николов, БНР-Варна/

Снимки: Pixabay, selenabulgaria.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35