Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Голям спектакъл ще напомни славната история на българската художествена гимнастика

Българските съчетания ще бъдат акцент в световната художествена гимнастика през 2023 г.

Снимка: БГНЕС-архив

Малки и пораснали момичета, прелистващи и днес тетрадките с вестникарски изрезки, снимки и спомени от поредния триумф, ще съпреживеят заедно със своите идоли славните 70 години история на българската художествена гимнастика. Те ще тръгнат на своеобразно пътешествие във времето, за да почувстват отново емоциите от детството – от най-чисто страдание до екзалтация и възторг.

Българската федерация по художествена гимнастика организира тържествен концерт в неделя (27.11) в зала 1 на НДК, на който да разкаже за извървения до момента път. Върхове, падения, грешки, въздигания, несправедливости, надежди – подобно на човешкия живот, по него има от всичко.

Понеже това е една много сериозна годишнина, решихме да я отпразнуваме с тържествено честване – разказва за Радио България Росина Атанасова, генерален секретар на БФХГ.

Идеята е да направим ретроспекция на спорта през всичките тези години. Водеща на събитието ще бъде олимпийската шампионка Симона Дянкова и в него ще участват оперни изпълнители, както и гимнастичките от националните отбори и деца от от клубовете в цялата страна.”

Президентът на федерацията Илиана Раева пести думите си за това, което очаква зрителите.

Ще кажа само, че ще бъде нещо много различно от всичко досега, нещо, което със сигурност не си представяте като един такъв спектакъл – казва тя. – Но най-хубавото е че ще видите на живо много от героините, главни действащи лица през тези 70 години. За съжаление, доста ще отсъстват, защото голяма част от тях живеят в чужбина, а някои от първите – онези, които са направили пътечката, вече не са между нас, но пък са оставили силния си дух в залите по художествена гимнастика. Ще бъде много интересно, много изненадващо.”

Със сигурност почетни гости на тържествения концерт ще бъдат трикратните световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова, треньорките Нешка Робева и Ина Ананиева, диаментените момичета – олимпийски шампионки в ансамбъла, които ще се представят със свое изпълнение.

На Вера Маринова – най-компетентният коментатор, изживял от първо лице вълненията на гимнастическия килим, ще бъде поверена ролята на своеобразен разказвач. Тя ще “довежда” спомени, но и неразказани истории, докато на голям екран вървят кадри от филма на БНТ, създаден за годишнината на българската художествена гимнастика.

Спектакълът ще завърши с изпълнения на гимнастичките, на които възторжените им почитатели възлагат надеждите за златен олимпийски медал в Париж. В момента момичетата творят по новите си композиции, които, според Илиана Раева, ще бъдат акцентът в световната художествена гимнастика през идващата година. “Правим изключително силни съчетания във всяко отношение – като композиции, като въздействие, като артистичност, като трудност”, уверява тя.

Снимки: БГНЕС-архив


БНР подкасти:

Още от категорията

Българин триумфира на Световно първенство по плуване в ледени води

Легендарният носител на световната купа по плувен маратон за цели 11 поредни години /2001-2011/, световен шампион по плуване в ледени води в басейн, край руския град Мурманск през 2019 г., и победител в плуването в мразовити условия, край..

публикувано на 28.01.23 в 09:10

Сноубордистът Петър Гергьовски спечели сребърен медал в Италия

Българският сноубордист Петър Гергьовски спечели сребърен медал на Европейския младежки зимен фестивал в Италия. Българинът завърши втори в квалификациите, след което достигна до финала. В директния сблъсък за титлата Гергьовски беше с 3.40 секунди..

публикувано на 23.01.23 в 17:56
Пирин Галов

Пирин Галов победи в португалски ултрамаратон

Българинът Пирин Галов е безапелационният победител в португалския ултрамаратон Terra De Gigantes. Той пробяга 303 км с 11220 метра положителна денивелация за 49 часа и 33 минути. Стартът беше в четвъртък, а завърши в събота (21 януари)...

публикувано на 22.01.23 в 10:38