Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям спектакъл ще напомни славната история на българската художествена гимнастика

Българските съчетания ще бъдат акцент в световната художествена гимнастика през 2023 г.

Снимка: БГНЕС-архив

Малки и пораснали момичета, прелистващи и днес тетрадките с вестникарски изрезки, снимки и спомени от поредния триумф, ще съпреживеят заедно със своите идоли славните 70 години история на българската художествена гимнастика. Те ще тръгнат на своеобразно пътешествие във времето, за да почувстват отново емоциите от детството – от най-чисто страдание до екзалтация и възторг.

Българската федерация по художествена гимнастика организира тържествен концерт в неделя (27.11) в зала 1 на НДК, на който да разкаже за извървения до момента път. Върхове, падения, грешки, въздигания, несправедливости, надежди – подобно на човешкия живот, по него има от всичко.

Понеже това е една много сериозна годишнина, решихме да я отпразнуваме с тържествено честване – разказва за Радио България Росина Атанасова, генерален секретар на БФХГ.

Идеята е да направим ретроспекция на спорта през всичките тези години. Водеща на събитието ще бъде олимпийската шампионка Симона Дянкова и в него ще участват оперни изпълнители, както и гимнастичките от националните отбори и деца от от клубовете в цялата страна.”

Президентът на федерацията Илиана Раева пести думите си за това, което очаква зрителите.

Ще кажа само, че ще бъде нещо много различно от всичко досега, нещо, което със сигурност не си представяте като един такъв спектакъл – казва тя. – Но най-хубавото е че ще видите на живо много от героините, главни действащи лица през тези 70 години. За съжаление, доста ще отсъстват, защото голяма част от тях живеят в чужбина, а някои от първите – онези, които са направили пътечката, вече не са между нас, но пък са оставили силния си дух в залите по художествена гимнастика. Ще бъде много интересно, много изненадващо.”

Със сигурност почетни гости на тържествения концерт ще бъдат трикратните световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова, треньорките Нешка Робева и Ина Ананиева, диаментените момичета – олимпийски шампионки в ансамбъла, които ще се представят със свое изпълнение.

На Вера Маринова – най-компетентният коментатор, изживял от първо лице вълненията на гимнастическия килим, ще бъде поверена ролята на своеобразен разказвач. Тя ще “довежда” спомени, но и неразказани истории, докато на голям екран вървят кадри от филма на БНТ, създаден за годишнината на българската художествена гимнастика.

Спектакълът ще завърши с изпълнения на гимнастичките, на които възторжените им почитатели възлагат надеждите за златен олимпийски медал в Париж. В момента момичетата творят по новите си композиции, които, според Илиана Раева, ще бъдат акцентът в световната художествена гимнастика през идващата година. “Правим изключително силни съчетания във всяко отношение – като композиции, като въздействие, като артистичност, като трудност”, уверява тя.

Снимки: БГНЕС-архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40