Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В зимните ни курорти очакват добър туристически сезон

Снимка: Facebook /Пампорово

Над 10 процента е ръстът на резервациите и записванията за зимния сезон в един от най-красивите ни зимни курорти Пампорово, съобщи БТА. Повечето от хотелите там отварят от началото на декември, като началото на ски сезона ще зависи от метеорологичните условия – достатъчно сняг или минусови температури, които да позволят включване на съоръженията за изкуствено заснежаване.  При ранните резервации хотелиерите отчитат ръст както при британските гости, така и при българските и балканските туристи, сравнено с миналогодишния зимен сезон. Повишен интерес има и по отношение на организирани фирмени събития и новогодишни партита. В интервю за БНТ, служебният министър на туризма Илин Димитров посочи, че се очаква добър зимен туристически сезон, като 60 процента от туристите ще са българи. По думите на Димитров, настъпващият сезон ще е с около пет до 10 % по-добър от миналата година, заради доброто съотношение между цена и качество. На фона на поскъпващите туристически услуги в Европа, в България курортите успяха да задържат цените на картите за лифт и на услугите, посочи министърът на туризма.

Илин Димитров припомни, че в Банско ще се проведе Световната купа, която ще бъде гледана от милиони хора и е добра реклама за страната ни. В курорта там се строи частно летище за малки самолети, ще бъдат купени електромобили. Останалите два големи курорта Пампорово и Боровец са предпочитано място за почивка целогодишно, като Боровец е близо до София и много софиянци го посещават, изтъкна министърът. В тази връзка той добави, че се очаква над 60 процента от туристите да са българи, следвани от съседите ни от Гърция, Румъния, Северна Македония и Турция.

Още от категорията

Вандали унищожиха част от дюните на плажа в Несебър

Неизвестни извършители са унищожили част от екзотичните дюни в морския курорт Несебър, съобщи концесионерът Кирил Спасов. Пясъчните хълмове на южния плаж са били разорани най-вероятно с багер. “ По идентичен начин е разорана и широка ивица от плажа по..

публикувано на 28.01.23 в 16:27

България и Израел ще си сътрудничат в областта на туризма

Споразумение между правителствата на България и Израел за сътрудничество в областта на туризма подписаха в София министрите на туризма на двете страни Илин Димитров и Хаим Кац. Споразумението предвижда обмяна на опит в специфични форми на туризъм, като..

публикувано на 23.01.23 в 18:12

България е сред търсените туристически дестинации на изложение в Мадрид

България участва в международно туристическото изложение FITUR в Мадрид (18-22 януари). То е насочено към масовия туризъм, а испанската столица традиционно е домакин на едно от най-значимите събития в туристическия сектор в световен мащаб...

публикувано на 19.01.23 в 13:16