Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Скопие беше открит новият дом на българския Културно-информационен център

Снимка: БКИЦ – Скопие

Днес в Скопие на ул. Никола Вапцаров №6 беше открит официално новият дом на Българския културно-информационен център, предаде БГНЕС. Досега центърът се намираше в българското посолство в македонската столица. Сред гостите на събитието бяха посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър, българският министър на културата Велислав Минеков, българският посланик в РСМ Ангел Ангелов. Открита беше и съвместна изложба "Заедно II", включваща картини на съвременни художници от България и РСМ. "Днес сме всички заедно – представители на България и Северна Македония – за да покажем, че културата е важна за нашите две общества и е онзи сектор от двустранните отношения между нашите държави, който ни сближава", отбеляза директорът на БКИЦ – Скопие Антония Велева.
В рамките на визитата си българският министър на културата се срещна с колежката си от Република Северна Македония Бисера Костадинова-Стойчевска, която изказа задоволство от откриването на новата и модерна сграда на Културно-информационния център на България в Скопие. Сред обсъжданите теми беше и тази за опазването на културното наследство. Министърът на културата на РСМ отново изрази желание техните експерти в областта на реставрацията и консервацията да бъдат подпомагани от българските им колеги, които имат нужната експертност и опит в тази област.

БНР подкасти:

Още от категорията

Приблизително 3 млн. българи живеят извън пределите на страната ни

Българите по света са около 2,8 милиона. Справката е на Министерството на външните работи , по искане на Народното събрание за актуална информация за числеността на българските диаспори по страни и населени места. Външният министър Николай Милков..

публикувано на 30.01.23 в 12:52

Биляна Митева от Измаил иска да създава музика, която да прогонва тъгата от наранените души

Историята на бесарабските българи, ако се опитаме да я изразим чрез мелодия, ще докосва дълбоко душата с нежната си многопластова лирика, събрала преживяното през годините. От установяването им в пределите на Руската империя след поредицата руско-турски..

публикувано на 27.01.23 в 10:15

В Лос Анджелис искат да има паметник на кирилицата

Паметник на кирилицата да бъде изграден в Лос Анджелис. Това предвижда проект, който обединява усилията на Българската фондация за изкуства, култура и образование, Генералното българско консулство в Лос Анджелис и автора на скулптурата Бронислав..

публикувано на 26.01.23 в 10:06