Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До края на годината ще получим средствата от първия транш по Плана за възстановяване

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

България ще получи до края на годината средствата по първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 2,7 млрд. лева. В интервю за Нова ТВ служебният вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов уточни, че за да ги получи, страната ни е изпълнила двадесет и две условия. Тези средства ще финансират вече започнали проекти, сред които дигитализация и модернизация на малки и средни предприятия.

Вицепремиерът добави, че второто плащане по Плана е обвързано най-много мерки – общо 66, от които 22 изискват законодателни промени, свързани с върховенството на закона. Те са подготвени от служебния министър Крум Зарков и вече са в парламента. Пеканов подчерта още, че Планът за възстановяване и устойчивост е бил завършен и договорен от редовния кабинет на Кирил Петков, където има условие България намали с 40% вредните емисии от сектор енергетика до 2026 г. Според Атанас Пеканов обаче, в настоящата ситуация, при която цените на електроенергията са високи, няма финансов смисъл въглищните централи да се закриват.

Що се отнася до присъединяването на България към еврозоната, остава датата 1 януари 2024 година. По думите на Пеканов, това е политическо решение, което не зависи от служебния кабинет.


Още от категорията

С около 47% е нараснала печалбата на банковата система през 2022 година

През 2022 г. печалбата на банковата система достига 2,1 млрд. лв., което е с 46,8% повече спрямо реализираната за 2021 г., съобщава Българската народна банка. В края на декември 2022 г. активите на банковата система достигат 155,4 млрд...

публикувано на 31.01.23 в 16:04
АЕЦ „Козлодуй“

"Росатом": И през 2023 г. ще доставяме гориво за АЕЦ "Козлодуй" по план

Руската компания "ТВЕЛ", дъщерна на "Росатом" е изпълнила програмата си за доставки на ядрено гориво за 2022 г. в срок. Не се съмняваме, че и програмата за доставки за 2023 г. ще бъде изпълнена също така без закъснение. Това пишат от руската..

публикувано на 31.01.23 в 14:45

Зам.-министър Георги Събев настоява за мерки в подкрепа на земеделието

По време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, заместник-министърът на земеделието Георги Събев настоя за временни извънредни мерки в подкрепа на земеделските стопани, засегнати от пазарните смущения.  Събев изтъкна, че..

публикувано на 31.01.23 в 13:22