Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Зеленски: Докато има ракети, Русия няма да спре ударите

Снимка: president.gov.ua

“Украинците трябва да се подготвят за дълга и тежка зима, белязана от руски атаки”, заяви във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски. Той добави, че докато има ракети, Москва няма да спре ударите по основната инфраструктура на страната му. Според Зеленски украинската армия се подготвя да отвърне на атаките по възможно най-добрия начин. Украинците обаче трябва да бъдат готови да се притекат на помощ на съграждани в беда през следващите месеци. “Заедно ще успеем да преживеем всичко”, изтъкна той.  

Междувременно милиони украинци остават без електроенергия и вода след руските удари. В столицата Киев, където наваля обилен сняг и температурите са около нулата, се налагат временни изключвания на тока за повечето жители. “Руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна представляват геноцид”, коментира пред Би Би Си украинският главен прокурор Андрий Костин. По думите му, 11 хил. украински деца са били насилствено депортирани в Русия

Русия ще спре продажбата на нефт и природен газ на страните, които поддържат планирания от Европейския съюз и Г-7 ценови таван върху руския нефт, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. От изявлението му пред руската държавна телевизия стана ясно, че позицията не е окончателна. “Засега изхождаме от заявлението на президента Путин, че с такива страни няма да търгуваме с нефт, нефтени продукти и газ. Но чуваме също така да се говори за различни цифри с твърде много нюанси, които трябва да отчетем”.  

ЕС възнамерява да въведе максимална цена на руския нефт от 5 декември т.г., за да ограничи приходите, с които Москва финансира войната срещу Украйна. Все още държавите членки не са постигнали съгласие за нивото на този таван.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34