Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При президента обсъдиха бъдещето на Тараклийския университет

Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев прие председателя на молдовския район Тараклия Иван Паслар. Двамата са обсъдили финансирането и бъдещето на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Радев заяви, че средствата, които българската държава отпуска за университета, трябва да се разходват при стриктно спазване на законовата отчетност и прозрачност. „Нужно е да се повиши интересът на младите хора към учебното заведение, което изисква включване на перспективни специалности“, заяви президентът.  

От името на българската общност в Молдова Паслар изрази признателност за подкрепата на българската държава за университета. Служебното правителство вече одобри допълнително финансиране до края на 2022 г. за висшето училище от 500 000 евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тараклийският университет вече е част от русенския "Ангел Кънчев"

След подписано споразумение между правителствата на България и Молдова, държавният университет в град Тараклия, става структура на Русенския университет "Ангел Кънчев", съобщи пресцентърът на  Министерския съвет. Чрез спогодбата се дава възможност..

публикувано на 07.08.24 в 17:17

Рекордните над 38 000 хектара са изпепелени в страната от летните пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., след Кипър. Това обяви във фейсбук представителството на Еврокомисията в София. Данните са от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS)...

публикувано на 07.08.24 в 14:44

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55