Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Три млади жени ще бъдат отличени за постижения в природните науки

Радослава Бекова: Дамите все още се смятат за слабия пол в науката

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay

На церемония в СУ “Св. Климент Охридски” днес ще бъдат отличени три млади жени учени за високи постижения в областта на природните науки. Програмата “За жените в науката” вече 12 години поощрява научния потенциал на дамите и подкрепя мечтата им да променят света чрез наука.

Една от основните цели на програмата под егидата на ЮНЕСКО е чрез националните стипендии на стойност 5 хил. евро жените в науката да бъдат подкрепени, за да развиват научноизследователската си дейност в страната ни. До момента са отличени 33 учени – сред тях е Радослава Бекова от Института по океанология на БАН за проекта си относно замърсяването с отпадъци на черноморското ни крайбрежие.

“Това е една от най-престижните награди, които се връчват у нас в областта на науката – казва тя. – Стипендията дойде в добър момент от научното ми развитие и с нея си помогнах за закупуването на определена техника, както и да участвам в международни конференции, тъй като те са доста скъпи и обикновено български учен трудно би могъл да плати таксата. Въобще тази награда ми даде самостоятелност в кариерното развитие и беше една от най-желаните.”

Радослава Бекова

Радослава Бекова е носител на още две награди за постижения в областта на климатичните промени, рискове и природни ресурси, съавтор е на 23 научни публикации, изнесла е множество научни доклади на наши и международни форуми. Въпреки успехите си младият учен изтъква, че на дамите е по-трудно да се развиват в науката, че все още няма равнопоставеност и в нейната област например биха предпочели да вземат мъж, защото смятат жената за слабия пол.

Жените много често сме и майки и трябва да се грижим и в личен аспект за много неща – заявява Радослава Бекова. – Едно майчинство ни връща 2 години назад в кариерното развитие, а това е много време за науката. Освен това съществува различие в заплащането в полза на мъжете учени – не говоря като заплата, а като средства по различни проекти и търсения.”

Що се отнася до научните търсения в областта на опазването на биологичните ресурси, техните местообитания и оценката на екологичното състояние на морската и крайбрежната околна среда Радослава Бекова разказва, че след двете години на Covid епидемия вече е възстановен мониторингът на плажовете и дюните, където, за съжаление, се увеличават отпадъците, най-вече от пластмаса.

А изследват ли учените замърсяването на Черно море вследствие на войната в Украйна?

“Няма официално наблюдение какви са последиците, но неизменно ги има – отговаря Радослава Бекова. – Най-малкото заради увеличената смъртност при делфините, макар че не може да се каже категорично дали това е следствие от войната или от някаква пандемия във връзка с повишаването на средногодишната температура на Черно море. Предстоят да бъдат направени химически анализи в тази насока, защото една война води до много отрицателни влияния върху околната среда, било въздух или море. Така че ще има някакви въздействия.”

Текст: Диана Цанкова (по интервю на Мариела Димитрова БНР Варна)

Снимки: Facebook/Institute of Oceanology - Bulgarian Academy of Sciences

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Най-много българи в ЕС има в Германия, Испания и Италия

Най-многобройната българска общност в Европейския съюз, която се състои от 410 885 души, живее в Германия, съобщава БГНЕС. Следват сънародниците ни в Испания – според официалните данни те наброяват 118 120 души, а неофициалната статистика ги определя..

публикувано на 28.01.23 в 14:53

Ученици ще представят бизнес идеите си, вдъхновени от Димитър Бербатов

Футболната звезда Димитър Бербатов ще открие в “София Тех парк” петото издание на инициативата “Уикенд на идеите”, съобщиха организаторите от “Тийноватор”. През уикенда 500 гимназисти от цялата страна заедно със своите ментори ще дадат начало на 86 свои..

публикувано на 28.01.23 в 07:05

България днес – 27 януари 2023 г.

Днес се навършват 78 години от спасяването на малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц (Освиенцим-Биркенау) в Полша, който се превръща в символ на нацисткия геноцид. "Когато видиш ужаса на войната, разбираш, че човек е способен и..

публикувано на 27.01.23 в 19:00