Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три млади жени ще бъдат отличени за постижения в природните науки

Радослава Бекова: Дамите все още се смятат за слабия пол в науката

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay

На церемония в СУ “Св. Климент Охридски” днес ще бъдат отличени три млади жени учени за високи постижения в областта на природните науки. Програмата “За жените в науката” вече 12 години поощрява научния потенциал на дамите и подкрепя мечтата им да променят света чрез наука.

Една от основните цели на програмата под егидата на ЮНЕСКО е чрез националните стипендии на стойност 5 хил. евро жените в науката да бъдат подкрепени, за да развиват научноизследователската си дейност в страната ни. До момента са отличени 33 учени – сред тях е Радослава Бекова от Института по океанология на БАН за проекта си относно замърсяването с отпадъци на черноморското ни крайбрежие.

“Това е една от най-престижните награди, които се връчват у нас в областта на науката – казва тя. – Стипендията дойде в добър момент от научното ми развитие и с нея си помогнах за закупуването на определена техника, както и да участвам в международни конференции, тъй като те са доста скъпи и обикновено български учен трудно би могъл да плати таксата. Въобще тази награда ми даде самостоятелност в кариерното развитие и беше една от най-желаните.”

Радослава Бекова

Радослава Бекова е носител на още две награди за постижения в областта на климатичните промени, рискове и природни ресурси, съавтор е на 23 научни публикации, изнесла е множество научни доклади на наши и международни форуми. Въпреки успехите си младият учен изтъква, че на дамите е по-трудно да се развиват в науката, че все още няма равнопоставеност и в нейната област например биха предпочели да вземат мъж, защото смятат жената за слабия пол.

Жените много често сме и майки и трябва да се грижим и в личен аспект за много неща – заявява Радослава Бекова. – Едно майчинство ни връща 2 години назад в кариерното развитие, а това е много време за науката. Освен това съществува различие в заплащането в полза на мъжете учени – не говоря като заплата, а като средства по различни проекти и търсения.”

Що се отнася до научните търсения в областта на опазването на биологичните ресурси, техните местообитания и оценката на екологичното състояние на морската и крайбрежната околна среда Радослава Бекова разказва, че след двете години на Covid епидемия вече е възстановен мониторингът на плажовете и дюните, където, за съжаление, се увеличават отпадъците, най-вече от пластмаса.

А изследват ли учените замърсяването на Черно море вследствие на войната в Украйна?

“Няма официално наблюдение какви са последиците, но неизменно ги има – отговаря Радослава Бекова. – Най-малкото заради увеличената смъртност при делфините, макар че не може да се каже категорично дали това е следствие от войната или от някаква пандемия във връзка с повишаването на средногодишната температура на Черно море. Предстоят да бъдат направени химически анализи в тази насока, защото една война води до много отрицателни влияния върху околната среда, било въздух или море. Така че ще има някакви въздействия.”

Текст: Диана Цанкова (по интервю на Мариела Димитрова БНР Варна)

Снимки: Facebook/Institute of Oceanology - Bulgarian Academy of Sciences

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очаква се повишаване на температурите в страната

В петък, 31 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 17°, в София 11°. През деня ще е слънчево, след пладне ще се заоблачава на северозапад - възможни са валежи. Максималните температури ще са от 25 до 30°, в столицата 25°.  По..

публикувано на 30.05.24 в 20:05

България днес - 30 май 2024 г.

В „България днес“ на 30 май разговаряме с историка Петър Стоянович за фигурата на цар Фердинанд в българската история ден след като тленните останки на българския монарх бяха пренесени в България. Представяме ви проф. Рикардо Пикио, италиански славист и..

публикувано на 30.05.24 в 19:00

СЕМ се включва в борбата с фалшивите новини

В навечерието на изборите за национален и за европейски парламент Съветът за електронни избори реши да публикува на сайта си надеждни източници на информация. “Колкото повече наближават изборите, толкова по-интензивни дезинформационни наративи..

публикувано на 30.05.24 в 16:27