Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учен: Замърсяването на Черноморието ни се увеличава

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Три вдъхновяващи български жени-учени ще бъдат отличени за техните дръзки изследователски идеи като стипендиантки по програмата за 2022 г. Наградата „За жените в науката“ се равнява на 5 000 евро и има за цел да подкрепи жените-учени до 35-годишна възраст в реализирането на техните научни мечти и да ги мотивира да продължат кариерата си в България. Единствената дама от Варна, печелила наградата засега остава гл.ас.Радослава Бекова от Института по океанология към БАН, секция „Биология и екология на морето“. Тя печели през 2020 г. с проекта си за замърсяването с отпадъци на Черноморското ни крайбрежие. Наградата даде една самостоятелност в кариерното ми развитие, защото си помогнах като закупих определена техника и посетих важни международни конференции, тъй като те са доста скъпи и много трудно обикновен български учен може да си позволи участие, без да е част от някакъв проект. Това разказа за Радио Варна Радослава Бекова. Наистина често за жените в науката е по-трудно, поради простата причина, че жените сме и майки. Едно майчинство връща две години назад кариерното развитие, а две години са много в науката. Все още съществува различие в заплащането, като при мъжете е по-високо по различни проекти, например, добави Бекова. Научната ѝ дейност е насочена към опазването на биологичните ресурси, техните местообитания и оценката на екологичното състояние на морската и крайбрежна околна среда. След пандемията успяхме да възстановим мониторинга и продължавам да развивам темата за отпадъците, отложени по плажовете, дюните и искам да кажа, че ако преди сме имали пунктове, в които не сме наблюдавали отпадъци към днешна дата няма такива. Основно това са пластмаси. Тепърва предстоят химически анализи, които да установят има ли и какво замърсяване в резултат на военните действия в Украйна. Това неизменно води до негативни влияния върху околната среда независимо дали въздух или море, така че определено ще има някакви въздействия, които тепърва ще бъдат изследвани и анализирани, допълни ученият. До момента Радослава Бекова е съавтор на 23 научни публикации, 17 доклада на национално и международно ниво и в над 16 научни форума у нас и в чужбина. Носител е на две награди, свързани с научни постижения в областта на климатичните промени, рискове и природни ресурси.

12-тата церемония „За жените в науката“ е днес, 29 ноември в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на нея ще Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката, Диана Ковачева, Омбудсман на Република България и акад.Юлиан Ревалски, председател на БАН. Към момента по програмата в Българя са отличени 33  дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност.

„За жените в науката“ е уникална инициатива, която стартира през 1998 г. под егидата на ЮНЕСКО. В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки, които са едва 33% от учените в света (по данни на ЮНЕСКО), но и да постигне полово равенство в тази сфера. Програмата „За жените в науката“ се е утвърдила като глобална инициатива, която вече я подкрепила над 3 900 жени от над 110 държави.

Официалната церемония по награждаване тази година ще бъде хибридно събитие с лайвстрийм в YouTube в 17:00 ч. на 29 ноември ТУК.



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановиха движението на АМ "Хемус" край Слънчево

Възстановено е движението на автомагистрала „Хемус“ в участъка пътен възел „Слънчево“ – пътен възел „Летище“, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Припомняме, че вчера, 14 юли, участък от пътя беше затворен заради пожар край село Слънчево. Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево..

публикувано на 15.07.24 в 08:45

Очаква се тази седмица президентът да връчи втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание, съобщава БНР. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и..

публикувано на 15.07.24 в 08:25

Обстановката във Варна се нормализира, двама задържани за пожара във "Владиславово"

Обстановката във Варна и региона се нормализира. Все още магистралата в района на село Слънчево, община Аксаково, остава затворена заради големия пожар, който бушуваше там от вчера следобед. Във Варна локалните пожари са потушени. Решение дали магистралата ще бъде отворена ще бъде взето към 8-8.30 часа, съобщи дежурният в Областната..

публикувано на 15.07.24 в 08:00

Движението на камиони над 20 тона ще бъде ограничено в някои области

Движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра ще бъде ограничено от 13:00 до 21:00 ч. днес поради очакваните високи температури над 35 градуса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В област Русе ще бъде..

публикувано на 15.07.24 в 06:57

Без ток на 15 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта, ще бъде прекъснато електрозахранването на няколко места.  От 09:00 ч. до 16:30 ч. токът спира във Варна - ул. Антон Неделчев, ул. Доспат, ул. Ивайло, ул. Кап. Георги Мамарчев, ул. Кап. Райчо Николов, ул. Патриарх Евтимий, ул. Средна гора, ул. Стара планина,..

публикувано на 15.07.24 в 06:12

Пожарът до с. Слънчево е локализиран

По информация на оперативния дежурен в Областната администрация, към 22:30 пожарът до село Слънчево е локализиран. На място остават три пожарни, една се насочва към квартал "Владиславово", военнослужещите от Военноморските сили са освободени. Магистралата остава затворена до сутринта, когато ще бъде взето решение дали да бъде отворена.

публикувано на 15.07.24 в 03:08

12 противопожарни автомобила остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53