Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички ХИВ позитивни в България получават лечение

Снимка: БГНЕС

В България заразените с ХИВ са 2-3 пъти повече от официално регистрираните, каза за БТА доц. Тонка Върлева, член на Комитета по стратегическо планиране към Борда на Глобалния фонд за борба срещу СПИН. 

От началото на годината новорегистрираните ХИВ позитивни в България са 299. Над 1/4 от тях са чужденци, голяма част от тях са лица от Украйна. 80-90% от болните са инфектирани по сексуален път, посочва Върлева. Всички регистрирани получават антиретровирусна терапия.

Продължава работата по създаване на ваксина срещу ХИВ, но процесът се затруднява заради твърде бързата изменчивост на вируса. В света над 6 млн. души не знаят, че са заразени с ХИВ, допълва Върлева по повод 1 декември – Световния ден за борба със СПИН.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

80 години от преврата на 9 септември 1944-а и смяната на обществения строй в България

На 9 септември се навършват 90 години от преломното събитие, което бележи края на Царство България. В разгара на Втората световна война, когато Съветската армия преминава в настъпление след битката при Сталинград, и достига до Румъния през август..

публикувано на 09.09.24 в 13:16

Космополитен технологичен хъб и един от най-оживените европейски градове – и Vogue възпя прелестите на София

София отново попадна в светлините на прожекторите. Обширна статия на списание Vogue хвърля светлина върху динамичното развитие и уникалния й чар, определяйки я като "най-оживения град в Европа в момента". Българската столица успява да съчетае успешно..

публикувано на 09.09.24 в 11:10
Българският щанд на International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2023.

Три български общини се включват в международното туристическо изложение в Париж

Поморие, Варна и София ще представят страната ни на българския щанд по време на международното туристическо изложение International French Travel Market (IFTM) TopResa 2024, с още пет туристически фирми. Българското участие на форума, който ще се..

публикувано на 09.09.24 в 08:30