Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България ще достави оръжие за сухопътните сили на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това, което изпращаме, е в топ три на приоритетите на Украйна като искано от нас въоръжение, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред bTV. „Списъците са съгласувани с украинската страна и аз мисля, че колегите от Украйна ще останат доволни“, каза министърът. Той подчерта, че на 1 декември списъкът с оръжието за изпращане е внесен в парламента и депутатите трябва да вземат финалното решение. Доставките по никакъв начин няма да ощетят българската армия. В списъците не са включени зенитните комплекси С 300 и самолети, а основно оръжие за сухопътните войски, поясни Стоянов. 

В София движението "Майки срещу войната" ще внесат подписка в парламента, в правителството и в президенството с искане България да бъде инициатор на мирни преговори за спиране на военните действия в Украйна, и страната да не се въвлича в конфликта чрез даване на оръжия и изпращане на военни. Сред вносителите са имена с изявени леви политически и обществени позиции.

Няма дипломатическо решение на войната в Украйна, заяви Ирина Шчербакова, съоснователка на руската правозащитна организация "Мемориал". Шчербакова, която получи тазгодишната Нобелова награда за мир, заяви, че няма как конфликтът да бъде уреден по дипломатически път с режима на Путин. Изявлението беше направено в Хамбург при получаването на награда за нейния принос в защита на човешките права в Русия, предава AFP. По думите ѝ в момента единственото решение е военното.

От 5 декември влиза в сила тавана на цената за търговия с руски петрол от 60 долара за барел поставена от ЕС и Г-7. Цената ще бъде актуализирана всеки месец според пазарните показатели. Руският зам.-премиер Александър Новак коментира, че Русия няма да приеме таван на цените, дори ако се наложи да намали производството. Междувременно Еврокомисията информира страните членки в ЕС за новия девети пакет от антируски санкции. Те трябва да бъдат утвърдени до 12 декември и са насочени срещу 180 руски компании, банки, медии и технологични фирми.


БНР подкасти:

Още от категорията

Вежди Рашидов

Няма време за приемане на съдебната реформа

Според председателя на отиващото си 48-о Народно събрание Вежди Рашидов времето няма да стигне, за да бъдат приети окончателно промените в Закона за съдебната власт, с които на първо четене беше създаден механизъм за разследване на главния прокурор...

публикувано на 28.01.23 в 16:07
Атанас Атанасов, Христо Иванов и Кирил Петков

Обединение на демократични общности и партии си поставя за цел да спечели изборите

“Първа стъпка на голям процес” – така съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков определи вероятното обединение на партията му с коалиция “Демократична България” за парламентарните избори на 2 април. По думите му, към обединението на..

публикувано на 28.01.23 в 14:21
Бойко Борисов

Бойко Борисов съзря опит РСМ да се върне под руско влияние

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова македонските власти да изправят пред съда извършителите на побоя над секретаря на българския културен клуб “Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков. Според него подобни случаи подкопават усилията на страната ни да..

публикувано на 28.01.23 в 12:57