Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България ще достави оръжие за сухопътните сили на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това, което изпращаме, е в топ три на приоритетите на Украйна като искано от нас въоръжение, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред bTV. „Списъците са съгласувани с украинската страна и аз мисля, че колегите от Украйна ще останат доволни“, каза министърът. Той подчерта, че на 1 декември списъкът с оръжието за изпращане е внесен в парламента и депутатите трябва да вземат финалното решение. Доставките по никакъв начин няма да ощетят българската армия. В списъците не са включени зенитните комплекси С 300 и самолети, а основно оръжие за сухопътните войски, поясни Стоянов. 

В София движението "Майки срещу войната" ще внесат подписка в парламента, в правителството и в президенството с искане България да бъде инициатор на мирни преговори за спиране на военните действия в Украйна, и страната да не се въвлича в конфликта чрез даване на оръжия и изпращане на военни. Сред вносителите са имена с изявени леви политически и обществени позиции.

Няма дипломатическо решение на войната в Украйна, заяви Ирина Шчербакова, съоснователка на руската правозащитна организация "Мемориал". Шчербакова, която получи тазгодишната Нобелова награда за мир, заяви, че няма как конфликтът да бъде уреден по дипломатически път с режима на Путин. Изявлението беше направено в Хамбург при получаването на награда за нейния принос в защита на човешките права в Русия, предава AFP. По думите ѝ в момента единственото решение е военното.

От 5 декември влиза в сила тавана на цената за търговия с руски петрол от 60 долара за барел поставена от ЕС и Г-7. Цената ще бъде актуализирана всеки месец според пазарните показатели. Руският зам.-премиер Александър Новак коментира, че Русия няма да приеме таван на цените, дори ако се наложи да намали производството. Междувременно Еврокомисията информира страните членки в ЕС за новия девети пакет от антируски санкции. Те трябва да бъдат утвърдени до 12 декември и са насочени срещу 180 руски компании, банки, медии и технологични фирми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30