Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България ще достави оръжие за сухопътните сили на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това, което изпращаме, е в топ три на приоритетите на Украйна като искано от нас въоръжение, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред bTV. „Списъците са съгласувани с украинската страна и аз мисля, че колегите от Украйна ще останат доволни“, каза министърът. Той подчерта, че на 1 декември списъкът с оръжието за изпращане е внесен в парламента и депутатите трябва да вземат финалното решение. Доставките по никакъв начин няма да ощетят българската армия. В списъците не са включени зенитните комплекси С 300 и самолети, а основно оръжие за сухопътните войски, поясни Стоянов. 

В София движението "Майки срещу войната" ще внесат подписка в парламента, в правителството и в президенството с искане България да бъде инициатор на мирни преговори за спиране на военните действия в Украйна, и страната да не се въвлича в конфликта чрез даване на оръжия и изпращане на военни. Сред вносителите са имена с изявени леви политически и обществени позиции.

Няма дипломатическо решение на войната в Украйна, заяви Ирина Шчербакова, съоснователка на руската правозащитна организация "Мемориал". Шчербакова, която получи тазгодишната Нобелова награда за мир, заяви, че няма как конфликтът да бъде уреден по дипломатически път с режима на Путин. Изявлението беше направено в Хамбург при получаването на награда за нейния принос в защита на човешките права в Русия, предава AFP. По думите ѝ в момента единственото решение е военното.

От 5 декември влиза в сила тавана на цената за търговия с руски петрол от 60 долара за барел поставена от ЕС и Г-7. Цената ще бъде актуализирана всеки месец според пазарните показатели. Руският зам.-премиер Александър Новак коментира, че Русия няма да приеме таван на цените, дори ако се наложи да намали производството. Междувременно Еврокомисията информира страните членки в ЕС за новия девети пакет от антируски санкции. Те трябва да бъдат утвърдени до 12 декември и са насочени срещу 180 руски компании, банки, медии и технологични фирми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50