Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кабинетът е готов за ответни мерки при вето срещу България за Шенген

Снимка: БГНЕС

България покрива всички критерии за членство в Шенген, заяви на брифинг служебният премиер Гълъб Донев

„Критериите за присъединяване към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и на Австрия“, посочи премиерът. 

След среща с вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев, външния министър Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков, Донев заяви, че са направили преглед на действията на служебното правителство през последните дни и седмици за осигуряване на подкрепа от европартньорите за българското членство в Шенген. 

„В хода на срещата бяха коментирани и изразените публично през последните дни позиции на премиера на Нидерландия Марк Рюте и на австрийския канцлер Карл Нехамер", каза премиерът. Той припомни, че през последните месеци са извършени две проверки на Еврокомисията, по инициатива на България и Румъния, които са завършили с положителен доклад. 

„Отделна проверка извърши в последните дни посолство на Австрия в София. Резултатът също е положителен. Със съжаление отбелязвам, че въпреки отправената покана, нидерландската страна избра да не вземе участие в тези проверки", посочи премиерът.

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген, подчерта Донев и изрази надежда, че в оставащите дни може да „надделее разумът".

България и Румъния са осигурили още по-добра защита на външните граници на ЕС, отколкото при първата проверка през октомври, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя допълни, че това е заключението след мисията в двете страни преди две седмици, като в нея са били включени експерти на високо равнище.

Запитана да коментира намека на холандския премиер Марк Рюте, че българската граница може да се премине срещу 50 евро, тя отговори: "Изобщо нямаме такава информация. В четвъртък на масата ще бъдат всички доклади, които сочат, че България, Румъния и Хърватия напълно изпълняват всички изисквания за пълноправно членство в Шенген. Очаквам такъв да бъде и резултатът от гласуването“.


Още от категорията

Еманюел Макрон

Не е изключено Франция да предостави изтребители на Украйна

Украйна може да получи оръжия от френска страна, но трябва първо да заяви, че всяко оръжие "няма да има ескалационен характер" и че "няма да има вероятност за удари по руска територия, а ще бъде единствено в помощ на усилията за съпротива" . Само при..

публикувано на 31.01.23 в 10:15
Богдан Ауреску

Богдан Ауреску: Румъния и България имат конструктивен диалог за Шенген

България трябва да продължи стъпките за влизане в Шенген, както в отношенията с Австрия, така и в тези с Нидерландия. Това заяви в кулоарите на парламента в Букурещ румънският външен министър Богдан Ауреску. По думите му има конструктивен диалог между..

публикувано на 30.01.23 в 17:38
Министрите на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски (вляво) и на България Иван Демерджиев в Скопие - 30 януари 2023

Скопие ще вземе мерки, за да няма инциденти при честването на Гоце Делчев

Българският вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник главният секретар на МВР и председателят на ДАНС са в Скопие за разговори с македонските власти с цел да се осигури сигурността по време на честването на 151-ата..

публикувано на 30.01.23 в 15:50